Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Projekt ‘BIN2GRID’ - Korištenje otpada od hrane za proizvodnju biometana te distribuciju putem lokalne mreže punionica E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 13 Prosinac 2016 15:17

Projekt Bin2Grid, iz programa HORIZON 2020, ima u cilju odvojeno sakupljanje otpada od hrane, od specifičnih i različitih proizvođača otpada (prehrambena industrija, uslužne djelatnosti i kućanstva), te proizvodnju biogoriva (biometana) i distribuciju putem mreže lokalnih punionica.

Metan koji nastaje na odlagalištima uslijed razgradnje otpada, zbog svojih karakteristika, predstavlja značajniju prijetnju za okoliš u odnosu na CO2, zbog čega su sve države članice EU obvezne smanjiti količine biorazgradivog otpada koji odlažu na 35% u odnosu na razine iz 1995. godine. Za većinu zemalja rok je bio do 2016. godine, dok je za neke produljen do 2020. godine.

U 2014. godini, Europska Komisija razmatrala je reviziju ciljeva vezanih uz otpad unutar Direktive o odlaganju otpada; vezano uz biootpad, glavni elementi su:

  • recikliranje i priprema za oporabu komunalnog otpada (uključujući biootpad) treba se povećati na 70% do 2030.;
  • prestanak odlaganja reciklabilnog otpada do 2025. (uključuje plastiku, papir, metale, staklo i biootpad) na odlagališta za neopasni otpad – korespondira s maksimalnom stopom odlaganja od 25%;
  • mjere usmjerene na smanjenje proizvodnje otpada od hrane za 30 % do 2025;
  • uvođenje odvojenog prikupljanja biootpada.

Jedna od rješenja pravilnog tretiranja biootpada su proizvodnja komposta i bioplina, što rezultira povećanjem kvalitete tla i raznolikosti unutar energetskog miksa. Koncept dobivanja biometana iz biootpada predstavlja najbolju strategiju za gospodarenje otpadom a ujedno služi lokalnim zajednicama u rješavanju problema upravljanja otpadom, povećanja samoodrživosti, te povećanja gospodarskog rasta i broja novih radnih mjesta. Ciljane skupine ovog projekta su jedinice lokalne samouprave, odnosno sami građani, proizvođači otpada od hrane i potrošaći biometana.

Jedan od primjera dobre prakse u blizini Hrvatske je Beč, u kojem je u 2014. godine iz kanti za prikupljanje organskog otpada prikupljeno oko 70 000 tona biootpada, te je dodatnih 8 000 tona prikupljeno iz velikih kuhinja i restorana. Trećina ove količine prerađena je u bioplin, dok je ostatak kompostiran. Bioplin proizveden u bioplinskom postrojenju koristi se kao ulazni materijal u postrojenju za pročišćavanje, te nastaje biometan. Kako bi se biometan utisnuo u mrežu prirodnog plina odvaja se ugljikov dioksid i manji udio drugih plinova od metana sadržanog u bioplinu, na taj način se iz bioplina sa sadržajem metana (CH4) 64% dobije gotovo čisti biometan, sa sadržajem metana (CH4) 99%. Više od 900 kućanstava u Beču opskrbljuje se biometanom iz bioplinskog postrojenja u Simmeringu.

U projekt Bin2Grig uključeni su Zagreb, Skopje, Malaga i Pariz. Koordinator projekta u Zagrebu je Zagrebački Holding, a partneri na projektu su Fakultet strojarstva i brodogradnje, Hrvatska, Wirtschaft und Infrastruktur, Njemačka, Gussing Energy Technologies, Austrija, JSP SKOPJE, Makedonija, City of Skopje, Makedonija, IAT, Španjolska, ORDIF, Francuska.

Više informacija moguće je pronaći u Knjižici s primjerima najbolje prakse u pročišćivanju bioplina, te na web stranici projekta.

Tags:     bioplin      HORIZON 2020      FSB      Bin2Grid
 
Komentari (1)
KAKO DOSTAVITI KREDIT SA JEDNIM DOSTOJANJEM
1Ponedjeljak, 20 Siječanj 2020 13:43
Marie Alice
SRETNA NOVA GODINA SVIMA PROCITAJTE OVE KORISNE INFORMACIJE ZA GODINU 2020. KAKO DOSTAVITI ZAJAM PO JEDNOSTAVNOM PORUKU.
Zovem se Marie Alice, samohrana sam majka 3 djece i takoder sam medicinska sestra u Zagrebu. Ovo je moja prica u 2019. godini, prevarili su me neki zajmodavci, svejer sam tražio kredit dok konacno nisam upoznao ovu lijepu ženu koja mi je pomogla da dobijem internetsku zajam. Ovo je opipljivo svjedocanstvo kako sam primio kredit od 60,000 eura uz kamatnu stopu od 2%. Receno mi je da je zajmodavac i žena kojoj vjerujem, pa sam odlucio kontaktirati s njom i ona mi je pružila priliku da podnesem zahtjev za kredit od njene tvrtke koji sam lako dobio, ali objašnjenje je da sam dobro zaradio kredit zdravlje i s manje stresa. Ako vas zanima zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: (vladimirafinancialinvestment@gmail.com) (WhatsApp: +16014560144)

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?