Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Strukovna škola Vice Vlatkovića otvorila prvu solarnu punionicu elektirčnih automobila u Hrvatskoj E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 13 Travanj 2015 15:16

Zadarska Strukovna škola Vice Vlatkovića od prošle srijede je i službeno postala prvo mjesto u Hrvatskoj s punionicom za električne automobile na solarni pogon!

Otvaranjem punionice, koja će biti komercijalna ali besplatna za sve vlasnike hibridnih automobila, ova je strukovna škola zaokružila pravi mali park obnovljivih izvora energije u svoj dvorištu: imaju solarnu centralu na krovu škole, vjetrenjače, fotonaponske panele, postavili su solarnu rasvjetu na školskom parkiralištu, prvi solarni bicikl, a prije dvije godine predstavili su i pravi pravcati električni automobil koji su sami izradili.

Starog "benzinca", Peugeota 106, pretvorili su u električni koji je uspješno prošao sve testove, uspijeva dosegnuti brzinu veću od 50 kilometara na sat, a na jedno punjenje može prijeći i do 100 kilometara. Sad imaju i punionicu na pogon nepresušne energije, Sunca koju su svečano pustili u rad na početku ovogodišnjih Županijskih dana. U projektu punionice sudjelovalo je 200-njak učenika raznih profila sa svojim profesorima, a od ideje do realizacije trebalo im je svega tri mjeseca.

- Sve ovo rad je našim učenika i njihovih nastavnika i na to sam posebno ponosan. Ovo nije samo dokaz da imaju kompetencije koje se danas traže na tržištu rada, već bi trebalo biti i motiv da ozbiljno krene u korištenje novih izvora energije koji više nisu budućnost već su postali sadašnjost- rekao je na otvorenju solarne punionice ravnatelj Stukovne škole Vice Vlatkovića, prof. Tihomir Tomčić dodajući kako mašta o tome da će slogan Hrvatske turističke zajednice jednog dana glasiti: "Električnim automobilom do najljepšeg mora na svijetu".

- Za to nam treba infrastruktura, a tu prije svega mislim na otvaranje punionica za električne automobile na autocesti. To ne moraju biti solarne punioce kao ova naša, ali puno bi se napravilo da turistima koji dolaze u Hrvatsku, a sve je više onih koji vole ekološki, ponudimo takvu uslugu- kazao je Tomčić. U Zadru je za sada, koliko je poznato, pet električnih vozila no, s obzirom na subvencije koje se daju za ekološki osviještenu vožnju uskoro bi ih moglo biti puno više. Naime, prosječna cijena hibridnog automobila kreće se oko 12 tisuća eura, a na to se može dobiti 30 tisuća kuna poticaja.

Izvor: www.zadarski.hr

Tags:     zadar      solarna punionica      električni automobil      strukovna škola      vice vlatković      fotonaponski paneli
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?