Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

U Srbiji nije izgrađena nijedna mala hidroelektrana na lokacijama koje su dodijeljene javnim pozivom E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 23 Siječanj 2015 09:45

Predstavnik Udruženja za energetiku Privredne komore Srbije gospođa Vera Ražnatović izjavila je za „Večernje novosti“ da nijedna mala hidroelektrana nije puštena u rad, iako je prvi javni poziv raspisan još u veljači 2013. godine. Ona je istakla da je za izgradnju MAHE bilo zainteresirano čak 174 investitora koji su podnijeli zahtjeve za više lokacija. Međutim, na kraju je ostalo oko 40 investitora, ali izgradnja MAHE još uvek nigdje nije ni počela, navodi gospođa Ražnatović.

Urbanist iz Arilja, gospodin Zoran Radojević rekao je za „Večernje novosti“ da je samo za dvije lokacije napravljen urbanistički projekt, ali da te tvrtke nisu zainteresirane za izgradnju hidroelektrana, već će dozvole prodati drugima.

Član Radne grupe za izgradnju MAHE gospodin Miloš Jelisavčić istakao je da ne postoji detaljan plan regulacije terena, već se koriste podaci iz Katastra MAHE koji je napravljen još 1987. godine.

Predsjednik općtine Bajina Bašta gospodin Radomir Filipović dodao je i da jedan od problema predstavljaju neriješena imovinska pitanja, koja najviše i koče izgradnju ovih projekata.

Ministarstvo energetike je u veljači 2013. godine raspisalo javni poziv za izgradnju malih hidroelektrana na 317 lokacija, a u lipnju iste godine potpisan je Trojni sporazum o suradnji kojim se odobrava izgradnja 212 MAHE. Drugi javni poziv za izgradnju malih hidroelektrana na 142 lokacije raspisan je 30. prosinca 2013. godine. Investitori su nakon potpisivanja Trojnog sporazuma o suradnji imali rok od šest meseci za ispitivanje mogućnosti realizacije projekta, podnošenje generalnog projekta i zahtjeva za sve potrebne dozvole resornom ministarstvu.

 

Izvor: www.energetskiportal.rs

Tags:     mahe      srbija      mala hidroelektrana      investitori      ministarstvo energetike
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?