Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Najavljeno poticanje obnovljivih izvora energije za kampove i energetsku obnovu turističkih objekata E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 28 Studeni 2014 13:28

Na prvom kongresu ekološkog i održivog turizma "Neodoljiva Hrvatska" Fond je za slijedeću godinu najavio poticanje upotrebe obnovljivih izvora energije u kampovima i drugim turističkim objektima.

FZOEUVesna Bukarica, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, istaknula je kako: "Smanjenje potrošnje energije u zgradama nije moguće bez energetske obnove i poticanja energetski učinkovitog ponašanja korisnika tih istih zgrada. Turistički sektor obuhvaća veliki broj zgrada, te ćemo kroz programe za sljedeću godinu poticati energetsku učinkovitost i u hotelima, privatnom smještaju te poticati korištenje obnovljivih izvora energije poput sunčeve energije u kampovima i drugim turističkim objektima.", prenosi portal Croenergo.

To konkretno znači da će Fond slijedeće godine dio sredstava osigurati i za turistički sektor, odnosno za promicanje energetske učinkovitosti i upotrebe obnovljivih izvora energije u kampovima, hotelima i drugim turističkim objektima. Tako će se kroz programe Fonda moći ostvariti sredstva za toplinske solarne sustave, fotonaponske sustave, povećanje učinkovitosti rashladnih sustava, te brojne druge mjere povećanja energetske učinkovitosti.

Prema novim direktivama Europske unije, do 2030. godine potrebno je smanjiti emisije štetnih plinova za 40%, te povećati upotrebu obnovljivih izvora energije i energetsku učinkovitost za 27%, stoga je ovaj korak Fonda i više nego dobrodošao kao dodatan poticaj turističkom sektoru na promijene i poboljšanja po pitanju energetike i energetske učinkovitosti.

Inače, Fond je ove godine odobrio sredstva za provedbu projekta SustainCamp koji će mapirati i definirati potrebe i mogućnosti kampova za primjenom održivih rješenja u proizvodnji energije i tretiranju otpada i otpadnih voda.

Tags:     FZOEU      Fond      kampovi      turistički sektor      hoteli      poticaji      energetska učinkovitost      sunčeva energije      FN
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?