Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

HEP kasni sa obnovom hidroelektrane Zakučac E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 13 Prosinac 2010 23:49

Večernji list javio je jučer kako HEP trenutačno nije u stanju privesti kraju revitalizaciju najveće Hrvatske hidroelektrane Zakučac.

Revitalizacija hidroelektrane Zakučac trebala je biti završena 2011., a rok je produžen na 2016. godinu, te je istim planom cijena narasla sa 700 milijuna kuna na skoro 1 milijardu kuna, kako javlja Večernji. Hidroelektrani bi zamjenom turbina i generatora snaga trebala narasti za 52 MW, što znači da svaki novi megavat košta više od 2,5 milijuna eura. Nedavno najavljena hidroelektrana Ombla bi trebala imati cijenu po instaliranom megavatu manju od dva milijuna eura.

U isto vrijeme konzorcij Voith-Siemens tuži HEP za 2,8 milijuna eura zato što HEP nije preuzeo njihove turbine iako su oni dobili posao postupkom javne nabave. Ured za javnu nabavu je pak još 2007. prijavio taj postupak javne nabave DORH-u i USKOK-u pošto je u istrazi pronađen veći broj nepravilnosti tijekom natječaja.

Revitalizacija hidroelektrane Zakučac je dosad koštala oko 350 milijuna kuna, te je zbog produženja roka revitalizacije procijenjen gubitak u neproizvedenoj električnoj enegiji od otprilike 40 do 50 milijuna eura.

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?