Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Sufinanciranje projekata obnovljivih izvora energije E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 27 Listopad 2014 15:08

FZOEU je raspisao Javni natječaj za korištenje sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje projekata obnovljivih izvora energije. Predmet Natječaja nije sufinanciranje projekata korištenja OIE u obiteljskim kućama i višestambenim zgradama.

Samo sufinanciranje uključuje suproizvodnju toplinske, rashladne i električne energije (trigeneracija), te toplinske i električne energije (kogeneracija) i proizvodnju električne energije, toplinske/rashladne energije i čvrstih biogoriva.

Pravo na sredstva mogu ostvariti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave (JLP(R)S), javne ustanove koje su proračunski korisnici državnog i JLP(R)S proračuna trgovačka društva i fizičke osobe (obrtnici).

Sufinanciranje će se osigurati u iznosu od 80, 60 i 40% ovisno o kakvim se projektima radi i na kojoj se lokaciji korisnici nalaze. Sredstva iznose 15.000.000,00 kuna, odnosno najviše 1.400.000,00 kuna po ponudi.

Opravdani troškovi su troškovi projekta nastali nakon objave Natječaja (3. listopad 2014. godine), a odnose se na stručni nadzor projekta, te na nabavu, ugradnju, mjerenje, ispitivanje, podešavanje i puštanje u pogon sustava za:

 1. suproizvodnju energije:

 • toplinske, rashladne i električne ili,

 • toplinske i električne,

2. proizvodnju energije:

 • električne, iz energije sunca, vjetra, vode (male hidroelektrane snage do 10 MW) i biogoriva, te iz geotermalne energije, uključujući i sustave za skladištenje električne energije (baterije, vodik/gorive ćelije i dr.),

 • toplinske, za grijanje sanitarne i/ili tehnološke vode, te grijanje i hlađenje prostora s:

  • toplinskim sunčanim kolektorima, s ili bez dodatnog sustava na ukapljeni naftni ili prirodni plin ili neki drugi ekološki prihvatljiv energent,

  • kotlovima na biogoriva (čvrsta/biomasa - pelete, sječka, …; tekuća i plinovita, uključujući deponijski plin s uređenih deponija komunalnog otpada i plin iz postrojenja za obradu otpadnih voda, uključivo s toplinskim mrežama, ako se koriste za područno grijanje), uključujući i pirolitičke kotlove na biomasu,

  • dizalicama topline energetske klase A (prema Eurovent Energy Efficiency Classification), GWP ≤ 2150: zrak-voda: COP≥3,2; EER≥3,1 i voda-voda i zemlja-voda: COP≥4,45; EER≥5,05,

  • geotermalnim izmjenjivačima topline,

3. proizvodnju čvrstih biogoriva (iz drvne biomase, ostataka iz poljoprivrede i sl.).

Opravdani troškovi projekta nisu izrada pripremne i projektne dokumentacije i PCV za trgovačka društva i fizičke osobe (obrtnike).

Ponuditelji mogu dostaviti samo jednu ponudu, i to do 30. studenog 2014. godine na adresu: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ksaver 208, 10000 Zagreb. Ocjena ponuda temeljiti će se na tehničkim mjerilima koja nose do 45 bodova i financijskim mjerilima koja nose do 5 bodova.

Detalje Natječaja moguće je pročitati ovdje, a sve dodatne obavijesti moguće je dobiti na besplatnu info liniju (01) 0800-200-170, slanjem upita na e-adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili u sjedištu Fonda.

 

Izvor: http://www.fzoeu.hr/

Tags:     FZOEU      Fond      natječaj      sufinanciranje      energetska učinkovitost
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?