Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

GKP Čakom kupio hibridne kamione za prijevoz otpada E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 15 Srpanj 2014 10:10

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinanciralo nabavu dva kamiona, podizača kontejnera čija je vrijednost oko 850 tisuća kuna, od čega je Fond za zaštitu okoliša sufinancirao 40% troškova.

Riječ je o kamionima na hibridni pogon, koji pri malim brzinama i nižim opterećenjima za pogon koriste elektromotor. Na taj način, osim uštede goriva, smanjuje se i emisija ispušnih plinova. Ovo su prva takva vozila u Hrvatskoj isporučena nekoj komunalnoj tvrtki.

Grad Čakovec zajedno s komunalnim poduzećem Čakom godinama uspješno gospodari otpadom. Građanima je osigurano odvojeno prikupljanje i odvoženje miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog otpada koji se odvojeno prikuplja od 2012. godine. Također omogućeno je i odvojeno prikupljanje na kućnom pragu za papir, plastiku, staklo, metale, višeslojnu ambalažu – tetrapak, tonere, baterije, automobilske gume. Provodi se edukativno informiranje o novostima u gospodarenju otpadom putem edukacijskih letaka, radionica  u školama i vrtićima. Osiguran je odvoz glomaznog otpada putem kupona na kojem korisnici na kuponu zaokruže vrstu i količinu otpada koju žele da im se odveze i jedan od ponuđenih termina odvoza.

'Nakon dugotrajne pripreme i postupka nabave, prva dva vozila na hibridni pogon od danas će biti dio ČAKOM-ovog voznog parka. To je za našu tvrtku vrlo važno, jer time potvrđujemo da vodimo računa o zaštiti okoliša. Već za otprilike mjesec dana stiže još jedno vozilo – navlakač, koji će dodatno smanjiti operativne troškove.' – naglasila je Snježana Tkalčec Avirović, direktorica GKP Čakom.

Izvor: www.mzoip.hr

Tags:     Ministarstvo zaštite okoliša i prirode      kamioni      odvoz smeća      hibrid
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?