Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Viseći solarni paneli za solarnu elektranu u Virovitici E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 11 Srpanj 2014 23:56

Nakon što je u Orahovici prije dvije godine izgrađena jedna od najvećih hrvatskih solarnih elektrana te nedavno u Virovitici završena i izgradnja prve hrvatske solarne elektrane okretnog tipa, Virovitičko-podravska županija novim energetskim projektom "Sinerot" vrijednim 10 milijuna kuna planira spojiti poljoprivredu i obnovljive izvore energije.

Riječ je, o jedinstvenom modelu elektrane čiji su solarni paneli postavljeni na stupove visine četiri metra, s razmakom od osam metara što omogućava nesmetan rad poljoprivrednim strojevima i potpunu poljoprivrednu iskoristivost zemlje na kojoj se elektrana nalazi. Energija proizvedena u elektrani snage 500 kW bit će upotrijebljena za sustav kojim će se parcela od 2,5 hektara navodnjavati. Svi strojevi potrebni za obradu poljoprivredne površine bit će na električni pogon, a stanice za punjenje biti će postavljene na samoj parceli i također će koristiti solarnu energiju.

No, ta će poljoprivredno-energetska cjelina imati i još jednu funkciju - poljoprivredna će površina biti ustupljena srednjoj školi u Slatini za praktičnu nastavu, a sav višak električne energije Županija će koristiti za osnovne i srednje škole na svom području. Solarna elektrana također će služiti i kao pokazni školski objekt učenicima koji se školuju za zanimanja vezana uz obnovljive izvore energije. "Ovakvi projekti su iznimno bitni za Slavoniju, ali i za cijelu Hrvatsku, jer objedinjavaju energetiku, poljoprivredu i edukaciju. Koristimo obnovljive izvore energije na inovativan način i pri tome čuvamo najveće blago koje Slavonija ima - plodne poljoprivredne površine. Uspjeli smo to povezati s edukacijom novih naraštaja stručnjaka, i upravo zato vjerujem da će ovaj projekt naići na razumijevanje i u Fondu za zaštitu okoliša, ali i na nekom od fondova Europske Unije", istaknuo je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Projekt vrijedan 10 milijuna kuna, za koji je Županija već ishodila svu potrebnu dokumentaciju, će biti financiran putem europskih fondova ili uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Kako pojašnjavaju u Virovitici, solarna elektrana Sinerot naziv je dobila po Svetom Sinerotu, zaštitniku vedrog sunčanog vremena, vrtova i vrtlara.

Izvor: www.poslovni.hr

Tags:     orahovica      solarna elektrana      viseći solarni paneli      poljoprivreda      sinerot
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?