Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

U Sarajevu otvorena prva solarna fotonaponska elektrana na krovu škole E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 26 Travanj 2014 14:38

Osnovna škola Meša Selimović u Sarajevu od ovog tjedna će se opskrbljivati električnom energijom putem fotonaponske elektrane koja je napravljena na krovu te škole.

Riječ je o elektrani snage 26 kW koju je projektirala i financirala tvrtka Eko-San d.o.o. čiji je direktor Samir Hamzić pohađao upravo ovu osnovnu školu, kao i njegova djeca, a ovo je prvi takav projekt u BiH.

"Radio sam na elektranama ovakve vrste u Njemačkoj i Švedskoj i pomislio sam zašto ne bih tako nešto napravio u svom gradu. Cijeli projekt zbog čekanja dokumentacije koštao je 100.000 KM i sve je išlo perfektno s papirima u svim institucijama, izuzev Ministarstva obrazovanja KS, gdje je bilo teško pristupiti potrebnu dokumentaciju. Ukupno je instalirano 26 kW, od kojih će 23 ići na mrežu, a viškovi idu školi, što je dovoljno za njeno funkcionisanje", rekao je Hamzić te dodao kako očekuje prihod od 20.000 KM godišnje.

Izgradnja solarne fotonaponske elektrane trajala je dvije godine.

"Vijeće roditelja, Školski odbor i ja organizirali smo saradnju s tvrtkom Eko-San na projektu koji se zove Eko-San elektrana. Pogoni su otvoreni danas i očekujemo da će račun energije biti smanjen kako bi uštedili novac od kojeg će najviše koristi imati naša djeca", kazao je Alem Kukić, direktor OŠ Meša Selimović .

Zahvaljujući fotonaponskoj elektrani ova osnovna škola će imati toplu vodu i električnu energiju, što će im itekako olakšati rad. Elektrana je puštena u pogon na da Dan škole OŠ Meša Selimović, 25. Travnja. Svečanosti su prisustvovali predstavnice Vlade KS, Općine Novi Grad, te brojni drugi gosti.

Izvor: www.klix.ba

Tags:     osnovna škola      fotonaponska elektrana      eko-san      sarajevo
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?