Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Poziv na dodatnu analizu troškova hidroenergetskih projekata E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 25 Ožujak 2014 21:28

Povodom Svjetskog dana voda 2014: Voda i energija, WWF poziva sve ulagače na dodatne analize troškova hidroenergetskih projekata koji se razvijaju u regiji Dinarskog luka.

www.obnovljivi.comNajnovija istraživanja Sveučilišta Oxford pokazuju kako koristi većine velikih brana izgrađenih u posljednjih 50 godina ne moraju nužno biti veće od troškova, te postoje snažni dokazi da velike brane obično i nisu najbolje ekonomsko i energetsko rješenje. Uz to, hidroelektrane mogu imati značajan utjecaj na slatkovodne sustave, ribarstvo i poljoprivredu, ističe Francesca Antonelli, voditeljica slatkovodnog programa u WWF Mediteranskom programu.

U regiji Dinarskog luka trenutno postoje planovi za izgradnju više od 550 hidroelektrana, od kojih je većina bez realne procjene financijskih, socijalnih i ekoloških troškova, stoga je još 2011. godine WWF Mediteranski program pokrenuo Inicijativu za održivu hidroenergiju u Dinarskom luku, DASHI, koja u cilju ima poboljšanje načina donošenja odluka o budućim hidroelektranama, te  poboljšanje upravljanja postojećim. Inicijativa se uglavnom angažira oko nacionalnih i međunarodnih donositelja odluka, te na vršenje ključnih istraživanja i stvaranje javnog pritiska  kako bi se očuvali najdragocjeniji slatkovodni ekosustavi Dinarskog luka.

Kao jedan od najlošijih primjera hidroelektrane ističe se HE Lešće na rijeci Dobri gdje je potopljeno 12 km kanjona sa staništima nekoliko ugroženih i zaštićenih vrsta životinja. Početna procijenjena vrijednost ovog projekta bila je 60 milijuna eura, a ubrzo je narasla na više od 100 milijuna eura, i to bez potrebnih mjera ublažavanja negativnih utjecaja na lokalnu zajednicu, koja se sada suočava s nizom posljedica kao što su nizvodna erozija, zagađenje vode i poplavljena područja, istaknula je Irma Popović  Dujmović, stručnjak za slatke vode u WWF Mediteranskom programu.

 

Izvor: http://croatia.panda.org/

Tags:     hidroenergija      hidroelektrane      Dinarski luk      DASHI      WWF
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?