Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Najveća fotonaponska elektrana u Europi nalaziti će se u Livnu? E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 24 Ožujak 2014 23:59

Kompanija Solbus d.o.o. dobila je koncesiju za izgradnju fotonaponske elektrane ukupne snage 450 MW koja će se, na površini od 10 km2, nalaziti u Livnu. Ulaganja u projekt, koji će proizvoditi oko 600.000 MWh električne energije, iznosit će oko 900 milijuna KM.

Solbus d.o.o. je konzorcij kompanija Hareon Solar Technology Co. Ltd i Prinz Karl Thurn und Taxis Management AG, osnovan za potrebu izgradnje livanjske elektrane. Na prošlotjednom predstavljanju projekta predstavnik ovih kompanija, Jochen Wondracek, istaknuo je kako je Hareon Solar Technology  jedna od najvećih kompanija u svijetu u području sunčeve tehnologije, dok je Prinz Karl Thurn und Taxis Management AG kompanija specijalizirana za razvoj i financiranje velikih međunarodnih projekata.

Detaljnom analizom zaključeno je da livanjsko područje odgovara razvoju širokog spektra obnovljivih izvora energije, kao što su sunčeva energije, energija vjetra, te hidroenergija. Upravo iz tog razloga kompanija Solbus još je u siječnju ove godine predala zahtjev za dodjelu koncesije za izgradnju najveće fotonaponske elektrane u Europi.

Jedan od najvažnijih ciljeva projekta je i izvoz električne energije unutar Europske unije, a za njegovu realizaciju, kao i razvoj mrežnih i prijenosnih kapaciteta u Livnu, potrebna je provedba određenih mjera koje trenutno razrađuju radne skupine sastavljene od predstavnika zagrebačkog HOPS-a, banjalučkog Elektroprenos-a, te sarajevskog NOS BiH, u suradnji sa ABB i splitskim Projektnim biroom.

Sljedeći korak razvoja projekta je dobivanje potrebnih dozvola za izgradnju i sklapanje ugovora s operaterima i Elektroprivredom HZ HB Mostar, a sam početak radova ovisi o uspješnoj provedbi i završetku gore navedenih mjera, izjavio je Wondracek.

 

Izvor: http://www.bljesak.info/

Tags:     Livno      Bosna i Hercegovina      fotonapon      FN
 
Komentari (1)
900 milijuna, a ne 900 milijarda KM
1Utorak, 01 Travanj 2014 13:05
Ana Gamilec

Najvjerojatnije, radi se o 900 milijuna, a ne 900 milijarda KM. Marijan Kalea

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?