Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Slovenija planira 10 novih hidroelektrana na Savi E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 26 Veljača 2014 20:53

Slovenija planira nastavak iskorištavanja toka Save izgradnjom 10 novih hidroelektrana. U izradi su urbanistički planovi za hidroelektrane Suhadol, Trbovlje i Renke, za čiju je gradnju potrebno osigurati 400 milijuna eura. Cijeli lanac od 10 hidroelektrana po sadašnjim predviđanjima gradio bi se idućih dvadeset godina.

Vrijednost cijelog projekta procjenjuje se na 1,5 milijardi eura. Hidroelektrane pojedinačne snage od 15 do 68 MW imale bi ukupnu proizvodnju od 1.029 GWh električne energije.

U projektu gradnje hidroelektrana na srednjem toku Save Slovenija će financirati i sistem zaštite od poplava, te uvažavati restrikcije koje proistječu iz ekološkog područja Natura 2000. Nove hidroakumulacije na Savi utjecat će na njenu regulaciju i brzinu protoka, na što već djeluju i prethodnih godina sagrađene hidroelektrane u donjem toku slovenskog dijela Save, do hrvatske granice, izgrađene uz suglasnost Hrvatske zbog prekograničnih utjecaja Riječ je o projektu koji se polako bliži završetku izgradnje.

Direktor tvrtke Hidrocentrale na donjoj Savi (HESS) Bogdan Barbič izjavio je za ljubljansko "Delo" da će gradnja trajati 42 mjeseca i da ne očekuje teškoće s osiguravanjem 118 milijuna eura, koliko će stajati samo energetski dio investicije.

Što se tiče infrastrukturnog dijela investicije u hidroelektranu Brežice, a riječ je o gradnji akumulacijskog jezera, rješenja pritoka i gradnji cesta, potrebno je osigurati još 173 milijuna eura, od čega je 75 milijuna eura već odobrila Europska investicijska banka (EIB).

Izvor: www.banka.hr

Tags:     hidroelektrana      slovenija      urbanistički planovi      suhadol      trbovlje      renke
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?