Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

HROTE - popis povlaštenih proizvođača 31.12. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 15 Siječanj 2014 20:18

Hrvatski operator tržišta energije je nedavno objavio najnoviji popis povlaštenih proizvođača s kojima ima potpisan ugovor o otkupu električne energije, a kojim su zaključeni takvi izvještaji za 2013. godinu.

Prema starom tarifnom sustavu je na popis ušlo par malih solarnih elektrana čija ukupna snaga sada iznosi 7.109,49 kW. Druge promjene na popisu starog tarifnog sustava nisu uočene.

Prema novom tarifnom sustavu je u pogon ušlo preko 2 MW solarnih integriranih elektrana tokom zadnjih mjesec dana, te je sada ukupna instalirana snaga 10.920,11 kW. Pri tome je u pogon ušlo nekoliko elektrana sa snagom većom od 100 kW.  Kod neintegriranih solarnih elekrana nije bilo promjena. Sukladno prije spomenutom je pala i količina integriranih solarnih elektrana koje nisu ušle u pogon na 13.586,30 kW, dok je broj neintegriranih solarnih elektrana ostao isti na 14.535,42 kW. Na popisu projekata sa sklopljenim ugovorom su dodane dvije vjetroelektrane, Katuni i Lukovac snage 39 i 48 MW, te ih je sada na popisu ukupno 214 MW. Na popisu sa sklopljenim ugovorom ali bez da su ušle u pogon je dodano i nekoliko malih hidroelektrana čija je ukupna snaga sada 2.955 kW. Broj bioplinskih postrojenja je na istoj listi 3.288,00 kW, dok je na biomasu brojka dostila 15.260,00 kW. Kod vjetroelektrana je na popis također došlo do većih promjena pošto su na popis dodani projekti male vjetroelektrane Jasenice, vjetroelektrane Kom-Orjak-Greda, Rudine, proširenje ZD6, Pađene, Krš Pađene i Krš Pađene – proširenje čime je na popis dodano oko 240 MW novih vjetroelektrana, te ih sada na popisu sa potpisanim ugovorom ima čak 455.200,00 MW.

S obzirom da se HEP trudi onemogućiti spajanje ovih projekata, temeljem isključivo i samo svoje interne odluke, a kada su oni ispunili sve pravne uvjete za priključenjem i realiziranjem ugovora o otkupu električne energije, postavlja se pitanje što će biti sa svim tim projektima.

Na popisu je potrebno uočiti i da neizgrađenih integriranih fotonaponskih elektrana ima još jako puno, iako ugovori o otkupu za njih imaju rok važenja od 1 godine. Za projekte koji su zahtjeve predali prije 4.1.2013., taj rok ili je istekao, ili će isteći uskoro. Prema našim saznanjima HROTE još nije objavio što kani napraviti sa takvim slučajevima.

Izvor: www.hrote.hr

Tags:     hrote      povlašteni proizvođači      tarifni sustav      solarna elektrana      električna energija      vjetroelektrane
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?