Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

U pogon puštena solarna elektrana na FESB-u u Splitu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 24 Prosinac 2013 08:28

Na FESB-u (Fakultet elektrotehnike strojarstva i brodogadnje) u Splitu je prošli petak u trajni pogon ušla komercijalna solarna elektrana postavljena na jednoj od krovnih površina novoga dijela zgrade fakulteta.

Ova elektrana spada među prve na području Splita, a u njenu izgradnju je uloženo 350.000 kuna vlastitih sredstava pri čemu se povrat investicije očekuje za četiri godine. Očekuje se da će i na drugim zgradama fakulteta biti postavljene solarne elektrane, a prva se nalazi na najsjevernijoj krovnoj površini fakultetske zgrade.

Srđan Podrug dekan FESB-a je povodom otvaranja izjavio slijedeće: "Mi koji imamo obvezu da promičemo i da budemo pokretači ovako promoviramo obnovljivu energiju. Ne samo zbog ekonomskih nego i zbog sigurnosnih i okolišnih aspekata smatramo da je naša dužnost korištenje najmodernijih tehnologija, energetski najučinkovitijih, kojima ćemo sačuvati okoliš za nas i za buduće generacije. Ovo je jedna od prvih ovakvih elektrana na području Splita, ali u svakom slučaju nedovoljno s obzirom na to koliko ovo područje ima potencijala. Zarađenim novcem planiramo pokrenuti još neke slične projekte. Imamo još krovnih površina tako da nije ovo kraj."

Solarna elektrana ima instaliranu snagu od 31 kWp, a godišnja proizvodnja bi joj trebala biti oko 41 MWh električne energije. Godišnji prihodi bi trebali iznositi 91.000 kuna, a osim komercijalnog aspekta elektrana će služiti i za edukaciju studenata i razvijanje praktičnih vještina. Ova elektrana je važna i zbog sporazuma FESB-a sa Fraunhofer institutom iz Njemačke koji se bavi obnovljivih izvorima energije, a koji razmatra otvaranja projektnog centra u Splitu. Detaljnije je o tehničkim i ekonomskim aspektima solarne elektrane govorio prof. dr. Ranko Goić s FESB-a, koji je, među ostalim, istaknuo da je vrijeme povrata ove investicije četiri godine, dok je očekivani vijek trajanja ove elektrane oko 25 godina.

Izvor: www.dalmacijanews.com

Tags:     split      fesb      solarna elektrana      krov
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?