Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Zagrebačkoj banci odobren kredit od 20 milijuna eura E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 09 Prosinac 2013 16:09

Zagrebačkoj banci odobren je kredit od 20 milijuna eura koji će biti namijenjen financiranju projekata obnovljivih izvora energije i energetske učikovitosti. Kredit je odobren od strane fonda Green for Growth za jugoistočnu Europu (GGF).

GGFRealizacija kredita u cilju ima osigurati srednjoročno i dugoročno financiranje malih i srednjih poduzeća i korporativnih klijenata, te pružanje podrške zemlji u ostvarivanju ciljeva EU vezanih za smanjenje emisija CO2 i uštede energije za 20% do 2020. godine.

Ova kreditna linija za tehničku potporu (TAF) trebala bi pomoći Zabi kroz organiziranje edukacije i radionica u daljnjem poboljšanju ponuda banke u područjima energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, u koje je Zaba počela ulagati 2010. godine. Projekti povećanja energetske učinkovitosti odnose se na veliki broj aktivnosti, od poboljšanja izolacije (zidovi, prozori) do remonta strojeva i procesa u proizvodnim kompanijama, dok se mjere za obnovljive izvore energije sastoje od projekata kao što su male vjetroelektrane, elektrane na biomasu ili hidroelektrane.

Direktor fonda za jugoistočnu Europu, Christopher Knowles, izjavio je kako će nova kreditna linija i dodatne mjere TAF-a pridonijeti trenutnim nastojanjima usmjerenima na uštedu energije u Hrvatskoj, te je izrazio veliko zadovoljstvo surađivati s najvećom bankom u Hrvatskoj, uz nadu da će se uskoro pridružiti i druge hrvatske institucije.

Fond Green for Growth za jugoistočnu Europu je posvećen unapređivanju energetske učinkovitosti i poticanju upotrebe obnovljivih izvora energije u jugoistočnoj Europi – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj, kao i regiji istočne Europe koju čine Armenija, Azerbejdžan, Gruzija, Moldavija i Ukrajina. Financijskim institucijama osigurava refinanciranje za daljnje kreditiranje poduzeća i privatnih kućanstava koja žele financirati projekte energetske učinkovitosti, te ulaže u male i srednje velike projekte korištenja obnovljivih izvora energije.

 

Izvor: http://www.zaba.hr/

Tags:     GGF      Zaba      kreditiranje      energetska učinkovitost      financiranje projekata
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?