Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Šibenska škola zarađuje prodajom električne energije iz solarnih panela E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 08 Listopad 2013 23:07

Šibenska Tehnička škola spada u jednu od najbogatijih hrvatskih škola jer proizvodi vlastitu električnu energiju koju prodaje. Tokom zadnjih godinu dana je Tehnička škola prodala električne energije za 40.000 kuna koje su iskoristili za opremanje učionica i nove udžbenike.

Učenici Šibenske Tehničke škole dio predavanja odrađuju na krovu gdje uče kako se dobiva električna energija iz solarne energije. U te svrhe instalirano je 96 solarnih panela koje su postavili učenici zajedno sa profesorima. Električna energija koja se proizvede se prodaje, te su do sada proizveli oko 11.000 kWh električne energije. Sav prihod od prodaje se ulaže nazad u školu.

U samu solarnu elektranu snage 10 kW je uloženo 220.000 kuna, a od prihoda kupuju kilmatizaciju i besplatne udžbenike za učenike. Sada razmišljaju i o proizvodnji biodizela za vlastite potrebe, i to iz otpadnog jestivog ulja. Biodizel bi se koristio za zagrijavanje zgrade škole.

Isto tako se planira i mali vjetroagregat snage 14 kW koja bi trebao opsrkbljivati električnom energijom jednu cijelu učionicu, uključujući rasvjetu i sve kompjutere.

 

Izvor: www.sibenik.in

Tags:     šibenik      tehnička škola      električna energija      prodaja      solarni paneli      vjetroagregat      biodizel
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?