Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Obilježavanje svjetskog dana Alzheimerove bolesti pod pokroviteljstvom Sunstrooma E-mail
Autor Davorka Bošnjak   
Petak, 20 Rujan 2013 21:33

U subotu 21. rujna obilježava se Svjetski dan Alzheimerove bolesti. Tom prigodom Sunstroom poziva Vas na prvi „Alzheimer cafe“ koji će se održati u Kavani Hotela Dubrovnik s početkom u 11.00 sati, u organizaciji Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, a pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića i energetske kompanije Sunstroom investicije.

Okupljenima će se obratiti: prof. dr. sc. Ninoslav Mimica, predsjednik udruge;  gđa. Mira Dajčić, dopredsjednica udruge (više puta nagrađivana volonterka godine); gradonačelnik Milan Bandić; Aljoša Pleić, direktor Sunstroom investicija i Guillermo Nagore, suradnik.

O projektima Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest napose organizaciji prvog „Azheimerovog cafe-a“ koji se organizira na primjeru svjetskih metropola s ciljem destigmatizacije bolesti, pružanja potpore oboljelima i njihovim njegovateljima te širenjem znanja o Alzheimerovoj bolesti i problemima koje bolest nosi govorit će predstavnici udruge prof. dr. sc. Ninoslav Mimica i gđa. Mira Dajčić. U svom izlaganju istaknut će važnost podizanja svijesti o bolesti kroz suradnju lokalne samouprave, udruga i ministarstava na edukaciji liječnika primarne zdravstvene zaštite, stručnog medicinskog osoblja, građana i javnosti, a u svrhu ranog dijagnosticiranja bolesti. Isto tako naglasit će važnost edukacije o adekvatnoj njezi oboljelih u okružju obitelji i pružanja pomoći njegovateljima kako bi oboljeli mogli prebivati što duže u obiteljskom okruženju, a čemu može pridonjeti otvaranje dnevnih centara za oboljele pri Gradskim domovima za starije osobe. I na kraju iznjet će veliku potrebu za hitnom izgradnjom specijaliziranih ustanova za smještaj oboljelih od Alzheimerove bolesti.

Gradonačelnik Milan Bandić i ovom prigodom podsjetiti će prisutne kako je Grad Zagreb „Zdravi Grad“ te je i jedan od osnivača europskog Projekta „Zdravih gradova“ (1987.). I upravo na toj platformi Grad Zagreb podržava projekte Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, napose projekt „Alzheimer cafea“ koji će njegovim nastojanjem postati centralno mjesto destigmatizacije bolesnika i podizanja svijesti javnosti o problematici Alzheimerove bolesti. Gradonačelnik će istaknuti kako će javnost već sljedeći mjesec svjedočiti novom projektu kojeg je osmislila udruga a podržao Gradski ured za zdravstvo. Isto tako pozvat će okupljene da se pripreme kondicijski jer u proljeće ih očekuje na startu hoda sjećanja u svijetu poznatog kao „Memory Walk“ čime će Grad Zagreb trajno postati „Grad – prijatelj demencije“.

Predsjednik uprave energetske kompanije Sunstroom investicije i pokrovitelj ovogodišnje manifestacije Aljoša Pleić nazočnima će istaknuti kako je rad njihove kompanije temeljen na višestrukoj odgovornosti – odgovornosti ostvarenja energije putem obnovljivih izvora, čime pridonose smanjenju cijene električne energije, očuvanju okoliša, otvaranju novih radnih mjesta a onda i ostvarenju dobiti od koje mogu pomagati one kojima je pomoć najpotrebnija, napose oboljelima od Alzheimerove bolesti. Nastavljajući prošlogodišnju tradiciju kojom su uspješno izgradili prvu fotonaponsku elektranu na zemlji Orahovica-1 i sponzorirali „Memory walk“ od Španjolske do Jeruzalema, kao i film „Izgubljena sjećanja“, ove godine uoči završetka razvojnog projekta izgradnje solarne elektrane Jasenice-1 koji s Orahovicom postaje najveći energetski projekt solarnih elektrana u Hrvatskoj ukupne snage 15 MWp, ostvaruju pokroviteljstvo Svjetskog dana i samim time prvog Alzheimer caffea u Hrvatskoj.

Ispred Sunstrooma nazočnima će se obratiti i novinar-urednik Guillermo Nagore koji je prošlogodišnje obilježavanje Svjetskog dana proveo u Hrvatskoj, u sklopu svog 7.500 km „Memory walka“ od Španjolske do Jeruzalema, kojim je putem osobnih kontakata, objavama u medijima i na društvenim mrežama te finalno izradom dokumentarnog filma (http://www.youtube.com/watch?v=H7qnqb6gQiQ) podizao svijest o Alzheimerovoj bolesti. Ostavivši posao urednika preseljava u Hrvatsku i priprema otvaranje Zaklade za Alzheimer Sunstroom Hrvatska.

Nakon protokolarnog dijela uz degustaciju kave uzvanicima će prof. dr. sc. Neven Mimica održati i stručno  predavanje o Alzheimerovoj bolesti, koju je zbog naglog rasta Svjetska zdravstvena organizacija proglasila bolešću budućnosti. Pojasnit će i zašto je Hrvatska posebno ugrožena te kakvu skrb imaju oboljeli ( 80.000 oboljelih, od čega u Zagrebu 15.000), a podršku njihovi njegovatelji, uzimajući u obzir da na jednog oboljelog kroz 24 sata njege dolaze minimalno 2 njegovatelja. Kao predsjednik Udruge i pročelnik Zavoda za psihijatriju i psihogerijatriju Klinike Vrapče iznjeti će problematiku nedostatnosti smještajnih kapaciteta u bolnicama i domovima za starije osobe, nedovoljan broj specijaliziranih liječnika i educiranog osoblja, čime se nameće hitna potreba izrade Nacionalnog plana borbe protiv Alzheimerove bolesti. Isto tako ukazati će na potrebu većeg sluha javnosti na materijalne potrebe udruge koja već 14 godina kroz razne projekte napose Savjetovališta i organizaciju Svjetskog dana volonterski radi na podizanju svijesti i poboljšanju skrbi za oboljele. I upravo zbog toga nameće se potreba za profesionalizacijom (zapošljavanjem djelatnika) udruge kako bi se uspješno izrealizirali svi gore navedeni projekti, od kojih će i Alzheimer caffe postati redovno informativno druženje stručnjaka, oboljelih i njihovih njegovatelja, te svih zainteresiranih građana kako u Zagrebu tako i u svim većim gradovima Hrvatske.

„Jesenja ruža za jesen života“ – Cvjetni trg – od 10.00 do 19.00 sati

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana Alzheimerove bolesti pozivamo Vas i na već tradicionalno informativno druženje stručnjaka i volontera Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest sa zainteresiranim građanima pod geslom „Jesenja ruža za jesen života“ na kojem možete donirati sredstva za rad Savjetovališta udruge, te na dar dobiti ružu za Vaše najmilije.

Tags:
 
Komentari (1)
HOW TO GET A LEGITIMATE LOAN WITH CLEAR EXPLANATION OF WHAT YOU ARE GOING INTO.
1Nedjelja, 21 Ožujak 2021 17:00
FRANKA CREDIT
Pozdrav svima vama želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedocenju. Zajam sam dobio 1. sijecnja 2021. preko gospode Vldimire Franke, dala mi je zajam od 65,000 eura i bio sam sretan. Ako vam je potreban zajam za vaše najbolje kamate, možete ga dobiti po kamatnoj stopi od 3%. Obratite se njezinoj tvrtki putem e-pošte: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?