Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Republika Srbija objavila listu investitora za izgradnju malih hidroelektrana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 03 Srpanj 2013 22:29

Ministarstvo energetike Srbije je 2. srpnja objavilo završnu rang listu investitora za izgradnju malih hidroelektrana na 213 od 317 lokacija za koje je raspisan natječaj. Na listi za svaku lokaciju su po tri investitora, u slučaju da netko odustane. Za 65 lokacija nije bilo prijavljenih, a podnijeto je devet prijava za lokacije koje nisu bile na popisu, dok je 39 lokacija izuzeto sa popisa.

Tender za dodjelu energetskih dozvola i suglasnosti za izgradnju 317 malih hidroelektrana u 17 općina u Srbiji raspisan je 19. veljače i trajao je do 5. travnja. Prijavila su se 173 domaća i strana potencijalna investitora i podnijela ukupno 1.464 prijave.

Odlučeno je da se Trojni sporazum o suradnji potpiše sa 91 investitorom za 213 lokacija, od kojih su 65 domaća pravna ili fizička lica. Potpisivanje Trojnog sporazuma o suradnji najavljeno je za prvu polovicu srpnja za svaku lokaciju posebno, između Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, jedinice lokalne samouprave i potencijalnog investitora. Kako je ranije najavljeno, sporazumom će biti određen okvirni rok od šest mjeseci u kojem investitor treba da pokrene postupak za dobivanje energetske dozvole za hidroelektrane snage veće od jednog megavata, odnosno suglasnosti za objekte manje snage.

Ministarstvo energetike očekuje da će prve male hidroelektrane biti priključene na elektroenergetsku mrežu 2015. i 2016. godine. Prethodno je procijenjeno da će, ako se iskoristi potencijal na svih 317 lokacija, biti izgrađene male hidroelektrane ukupne snage 110 megavata (MW) koje bi trebale proizvoditi 400 GWh električne energije godišnje. Pregled svih potencijalnih investitora je moguće vidjeti na web stranici Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine (http://www.merz.gov.rs).

 

Izvor: www.energyobserver.com

Tags:     srbija      male hidroelektrane      tender      investitori
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?