Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Održana konferencija EU Regions meet Croatia in the EU – Sustainable Energy Challenge for All E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 29 Siječanj 2013 18:23

Konferencija naziva EU regije dočekuju Hrvatsku u EU – izazov održive energije za sve (EU regions meet Croatia in the EU – Sustainable Energy Challenge for All) održana je 22. siječnja u Brusselsu, a posvećena je energetici i ulaganjima u energetske projekte, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije.

Organizator konferencije bila je REGEA, agencija koja je prije dvije godine proglašena najboljom energetskom agencijom u EU od strane Europske komisije u kategoriji projekata za podizanje svijesti i lokalne inicijative, a prije nepuna dva mjeseca nagrađena je i prestižnom europskom nagradom European Solar Prize Award 2012.

Na konferenciji su sudjelovali zastupnici Europskog parlamenta, načelnici uprava Europske komisije, prva potpredsjednica Odbora regija EU Mercedes Bresso i visoki predstavnik Europske komisije, Raphael Goulet, voditelj odjela za Hrvatsku, Austriju i Italiju unutar Uprave za regionalnu politiku. Moderator konferencije bio je William Gillett, voditelj odjela Europske agencije za natjecanje i inovacije.

Konferencija EU Regions meet Croatia in the EU – Sustainable Energy Challenge for All

Europske regije na konferenciji su imale priliku iskazati svoje postignuća, pa su tako uz dva europska parlamentarca, Sir Graham Watson iz Velike Britanije i Phil Prendergast iz Irske, svoje rezultate pokazali direktori i vodeći stručnjaci energetskih agencija iz Berlina, Gornje Austrije, Baskije, jugozapadne Engleske i Irske, kao zemlje koja trenutno predsjedava Europskom Unijom. Mercedes Bresso, prva potpredsjednica Odbora regija, iskazala je važnost suradnje svih regija unutar nove, proširene Europe.

Zapaženi su bili i rezultati hrvatskih županija – Krapinsko-zagorske, Karlovačke i Zagrebačke te Grada Zagreba, a na skupu su od hrvatskih predstavnika sudjelovali veleposlanik Mario Nobilo, šef Misije RH pri EU, Vladimir Drobnjak, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore, Vesna Trnokop Tanta, i Tonino Picula, hrvatskih promatrač u Europskom parlamentu.

William Gillett, moderator skupa i voditelj odjela Europske agencije za natjecanje i inovacije, naglasio je impresivnu činjenicu kako Hrvatska gledano prema broju stanovnika čini tek 1% cijele EU, dok hrvatsko sudjelovanje u ukupnom financiranju kroz EU projekte putem Programa Inteligentna Energija za Europu, iznosi čak 10%.

 

Izvor: http://www.regea.org/

Tags:     konferencija      REGEA      energetska ulčinkovitost      ulaganja      EU
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?