Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

U Varaždinu održan regionalni događaj u sklopu projekta REPAM E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 09 Studeni 2012 12:47

U srijedu je u Varaždinu održan regionalni događaj „Obnovljivi izvori energije u Međimurskoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji“.

Regionalni događaj u VaraždinuNa događaju su predstavljene studije potencijala obnovljivih izvora energije koje je izradio Energetski institut Hrvoje Požar, a poseban naglasak stavljen je na potencijale geotermalne energije i energiju biomase koje bi mogle biti od velikog značaja za sjeverozapadnu Hrvatsku.

Održan je i peti u nizu okrugli stol na kojem su predstavljena stajališta i problematika uklapanja novih postrojenja obnovljivih izvora energije u okoliš i lokalne zajednice, s naglaskom na pronalazak rješenja za česte slučajeve NIMBY efekta (Not In My Back Yard, odnosno ne u mojem dvorištu). Također, želi se postići održiv razvoj lokalnih zajednica koji bi se zasnivao na obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti.

Unutar okruglog stola, Tomislav Tkalec, iz slovenske udruge Focus izložio je nekoliko uspješnih i jedan neuspješan primjer uklapanja obnovljivih izvora energije u okoliš. Vjetroelektrana Volovja Reber istaknuta je kao neuspješan primjer, što je rezultat uglavnom pogreške investitora koji nije pravovremeno pokrenuo javnu raspravu, te u razvoj projekta nije uključio lokalnu zajednicu i sve zainteresirane. Upravo ovaj primjer pokazuje koliko je prilikom planiranja uklapanja bilo kojih obnovljivih izvora energije u okoliš nužno poštivati mišljenja, potrebe i ograničenja lokalne zajednice.

Ovaj događaj posljednji je u sklopu projekta REPAM (Javno zagovaranje i praćenje politika vezanih za obnovljive izvore energije), financiranog od strane EU kroz IPA program. U sklopu cijelog projekta svim županijama predstavljeni su potencijali za izgradnju postrojenja obnovljivih izvora energije.

Sve studije dostupne su ovdje.

 

Izvor: http://www.door.hr/

Tags:     REPAM      DOOR      IPA projekt      Varaždi      energetska učinkovitost      lokalne zajednice      okrugli stol
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?