Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Vlada Republike Hrvatske usvojila Zakon o energiji E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 08 Listopad 2012 09:11

Vlada je na sjednici u čevrtak izglasala novi Zakon o energiji u kojem je najbitnija novost da bi donošenje cijena energije na tržištu postalo potpunosti u nadležnosti Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), a ne Vlade kao što je to bilo dosada.

Ovaj zakon trebao bi omogućiti liberalizaciju energetskog tržiša u skladu prakse Europske Unije. Što se tiče obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti oni u zakonu ostaju interes Republike Hrvatske, te povlašteni proizvođači ne smiju isporučivati električnu energiju iz obnovljivih izvora energije u druge države.

Zanimljivost je i članak 14., u kojem piše da se posebnim zakonom može osnovati nacionalna agencija za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije i da regionalne samouprave mogu na svom području osnovati regionalnu energetsku agenciju za potrebe praćenja i planiranja potrošnje energije. Tim člankom je u potpunosti otvorena mogućnost za otvaranje posebne agencije koja bi nadgledala razvoj sektora OIE u Hrvatskoj.

Izvor: www.vlada.hr

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?