Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Započela izgradnja najveće Hrvatske solarne elektrane u Orahovici E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 22 Kolovoz 2012 20:05

Početkom ovog tjedna su u industrijskoj zoni 2 u Orahovici član uprave Sunstrooma Renoit Das i gradonačelnik Orahovice Josip Nemec postavljanjem prvog modula otvorili radove na izgradnji najveće solarne fotonaponske elektrane u Hrvatskoj.

Radi se o solarnoj elektrani snage 500 kW koja će u ovoj prvoj fazi koštati 11 milijuna kuna, a planira se i druga faza od 2,5 MW o čemu smo već pisali ovdje.

Izgradnja solarne elektrane bi trebala biti obavljena ekstremno brzo, za sedam dana će već biti postavljeni svi fotonaponski moduli, a za mjesec dana bi elektrana trebala ući u pogon. Sama elektrana će se rasprostirati na 1,8 hektara.

Španjolskom Sunstroomu je to četvrti projekt izvan Španjolske, te je ujedno i najveći na kojem su radili, a za tu svrhu su osnovali tvrtku u Hrvatskoj Sunstroom Orahovica, koja će upravljati ovom solarnom elektranom. Samo zemljište na kojem se gradi elektrana je grad Orahovica dala u zakup na rok od 25 godina.

Izvor: www.orahovica.hr

Tags:     orahovica      solarna elektrana      sunstroom      španjolska      hrvatska
 
Komentari (4)
Turbina- Habek Nenad
4Četvrtak, 21 Ožujak 2013 17:19
Habek Nenad
Postovana Gospodo,

To će biti prva hidro elektrana u svijetu koja ispuni zakone EU.

http://www.habek-wasserkraftwerke.de/index.php/de/broschueren

srdacni Pozdrav
N.Habek

Mobil: +49(0)17637710105
e-mail: nhabek@gmx.de
www.habek-wasserkraftwerke.de
odgovor:
3Petak, 24 Kolovoz 2012 08:29
E J
Prvo osvrt na strane investitore. Je li netko vidio domaće? Ima ih na prste jedne ruke, a možda sam puno i rekao. Dodatno, ljudi koji će to graditi i koji su to projektirali i pokrenuli su domaći ljudi. Pitajte njih je li im drago što su to radili sa stranim investitorima i na tome zaradili novce. Tako da...

Ovaj drugi komentar, je malo oštar, ali puno istine u njemu.
Posao neka rade pravi stručnjaci
2Petak, 24 Kolovoz 2012 06:28
Tomislav Grabovac
Prateći po internetu sve te silne firme koje se bave OIE i koji se razbacuju svojim "referencama" i nekim podacima o prinosu energije iz solara, vidim da te neke firme nemaju blage veze o fotonaponu, jer takve proračune koji one lansiraju su postignuti možda samo u laboratorijskim uvijetima .Isto tako njihove "reference"su takve da mi se čini da bih im možda bolje stajalo zanimanje PEKAR jer kruh kakavog god oblika bio je ukusan.Zato molim vas maknite se sa interneta i idite prodavati krompire na tržnici jer ste to radili i prije dok niste čuli što je to fotonapon pa se i vi uhvatili toga kako kaže poslovica "vidjela žaba da se konji potkivaju pa hoće i ona ".U elektro struci sam preko 20 godina pa i danas se susrećem sa stvarima koje traže razmišljanje i iskustvo u poslu.Neka pravi stručnjaci rade posao a ostali nahranite svinje i ništa ne dirajte jer pravi majstori su i skupi majstori a takvih je jako malo.Hrvatska je kronično bolesna od nestručnosti, nepismenosti, radne kulture i neobrazovanog stručnog kadra u svim privrednim granama pogotovo u zanatstvu .
Moratorij za strance
1Četvrtak, 23 Kolovoz 2012 16:23
Zlatko Getliher
Naravno i na kraju će poticaje pokupiti strani investitor. To bi trebalo pod hitno zabraniti

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?