Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

EBRD pokrenuo postupak revizije kreditiranja HE Ombla E-mail
Autor Leo Jerki?   
Utorak, 31 Srpanj 2012 20:33

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je nakon žalbe Zelene akcije pokrenula proces revizije odluke o kreditiranju projekta izgradnje hidroelektrane (HE) Ombla.

Žalba je uložena unutar službenog i neovisnog žalbenog postupka za evaluaciju projekata EBRD-a – Project Complaint Mechanism, a unutar postupka je ocijenjena relevantnom, te je stoga pokrenuta revizija. Neovisni revizor i predstavnica EBRD-a ovih su dana posjetili Hrvatsku i obišli izvor Omble, te se sastali s predstavnicima HEP-a, Zelene akcije i Bankwatcha.

Protiv izgradnje hidroelektrane Ombla izjasnili su se i struka i javnost zbog potencijalne ekološke štetnosti, te financijske i ekonomske neisplativosti ovog projekta. Usprkos tome, HEP je uspio dobiti uvjetno kreditiranje projekta u iznosu od 123 milijuna eura (od ukupno predvi?enih 152 milijuna) od EBRD-a u studenom 2011. godine. Kreditiranje je uvjetno jer je EBRD zatražio dodatna istraživanja bioraznolikosti, koja nisu bila adekvatno provedena.  Zbog toga je Zelena akcija / Friends of the Earth Croatia uložila službenu žalbu EBRD-u jer smatra kako EBRD nije smio odobriti kredit na temelju nepotpunih dokumenata o utjecaju na okoliš i prirodu iz 1999. godine.

Postupak i dokumenti su javni i mogu se na?i na web stranicama EBRD-a.

Izvor: http://zelena-akcija.hr

Tags:     ebrd      zelena akcija      ombla      hidroelektrana      revizija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska rijeÄŤ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za po?etnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?