Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Njemačko-slovenska tvrtka želi graditi biotoplanu u Slavonskom Brodu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 12 Srpanj 2012 18:13

Njemačko-slovenska tvrtka Sortitus, odnosno njeni predstavnici Bojan Križaj i Stojan Urban predstavili su projekt BioSave – toplane za proizvodnju tople vode za daljinsko grijanje, s kogeneracijskom proizvodnjom električne energije na drvnu biomasu.

Projekt je vrijedan oko 300 milijuna kuna, a tvrtka ga želi financirati iz vlastitih sredstava te uz pomoć eurospkih fondova, a zaposlilo bi se 70 stanovnika Slavonskog Broda. Slavonski Brod je odabran zbog svog zemljopisnog položaja, te činjenice da je riječ o jednom od tri šumarska područja Hrvatske, a ima i sagrađen toplovodni sustav za daljinsko grijanje.

Tvrtka će od Grada tražiti zemljište za kupnju ili iznajmljivanje u industrijskoj zoni na Bjelišu za gradnju postrojenja, a u konačnici bi željeli prodavati toplinsku energiju Brod plinu, koji je u gradskom vlasništvu. Za sve je potrebna potpora Grada, koji treba raspisati natječaj za zemljište te uskladiti ugovorne odnose s Brod plinom. Nakon ishođenja svih potrebnih dozvola, sama gradnja trajala bi oko dvije godine. Rezultat svega bi, tvrde investitori, trebala biti manja i stabilnija cijena toplinske energije za građane Slavonskog Broda.

Izvor: www.vecernji.hr

Tags:     biotoplana      biomasa      kogeneracija      hrvatska      slavonski brod
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?