Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Zatvaranje projekta Solarni cluster u ruralnim zajednicama E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 06 Srpanj 2012 15:21

Prije nekoliko dana u Kamanju je zatvoren projekt Solarni cluster u ruralnim zajednicama, koji je sa 120.000 kuna financirao Institut „Otvoreno društvo“. Na zatvaranju projekta sudjelovao je i ministar zaštite okoliša i prirode, Mihael Zmajlović.

U sklopu projekta u Kamanju su postavljeni fotonaponski sustavi na zgradi škole i općine, snage 2 kW, te ogledna solarna javna rasvjeta u zgradi Područne škole u Malom Erjavcu, kapeli i ulici u selu Zorkovcu i gradu Ozlju. Osim toga, financirano je i upoznavanje građana i obrtnika o mogućnostima iskorištavanja Sunčeve energije.

Projekt je predstavila Lokalna akcijska grupa (LAG) „Vallis Colapis“, čiji su osnivači sedam gradova i općina na sjeveru Karlovačke županije: Duga Resa, Ozalj, Draganić, Kamanje, Netretić, Ribnik i Žakanje. Grupa okuplja i lokalne javne ustanove, predstavnike lokalnog poslovnog sektora i udruge građana iz ruralnih sredina.

Projekt Solarni cluster u ruralnim zajednicama

Projekt je rezultirao i suradnjom sa udrugom Eko Kvarner, kao i registracijom prve energetske solarne zadruge, istaknuo je voditelj ureda „Vallis Colapis“, Milan Medić.

Zadruga, sa sjedištem u Krku, bi se trebala registrirati do kraja srpnja, a u nju će se moći učlaniti sve fizičke i pravne osobe zainteresirane za ugradnju fotonaponskih sustava na kućanstva, štale, proizvodne pogone ili vikendice iz Primorja i uz rijeku Kupu, sve u cilju postizanja veće isplativosti svojih investicija, te lakšeg dobivanja statusa povlaštenog proizvođača električne energije.

 

Izvor: http://www.mzoip.hr/

Tags:     mzoip      Karlovačka županija      projekt Solarni cluster      zadruge      Eko Kvarner      Vallis Colapis
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?