Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Održano predstavljanje potencijala OIE i okrugli stol u Rijeci E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 15 Lipanj 2012 17:50

U srijedu, 13. lipnja 2012. u Rijeci, tim stručnjaka iz Energetskog instituta Hrvoje Požar održao je predstavljanje istraživanja potencijala obnovljivih izvora energije (OIE) za tri županije: Istarsku, Primorsko-goransku i Ličko-senjsku. Predstavljanje je održano u sklopu projekta „REPAM -  Javno zagovaranje i praćenje politika vezanih za obnovljive izvore energije“. Istaknuti su potencijali vjetroelektrana, fotonaponskih sustava i malih hidroelektrana, a upozoreno je na potrebu detaljnije analize da bi se utvrdilo koliki su potencijali biomase.

Prije predstavljanja potencijala, predstavnici partnerskih organizacija na projektu Moja energetska politika (DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvoja, Astronomsko društvo Višnjan, Eko-Zadar, Press centar za okoliš, Zvono uz Kupu) te predstavnik komunalne tvrtke Ponikve Krk d.o.o. održali su konferenciju za medije povodom osnivanja energetske zadruge u sklopu inicijative „Energetski neovisan Krk“ koja se proširila i izvan otoka. Cilj zadruge je zajedničkim nastupom omogućiti financijski povoljniju nabavu opreme i usluga, kao i olakšati ishodovanje potrebnih dokumenata za stjecanje statusa povlaštenog proizvođača energije, naglasio je Zdenko Kirinčić iz tvrtke Ponikve Krk.

Nakon predstavljanja potencijala održan je okrugli stol na temu „Kako što bolje uklopiti postrojenja obnovljivih izvora energije u prostor i društvo?“ Zaključci proizašli iz diskusije su da je fosilnih goriva sve manje i da ćemo dugoročno raspolagati s onoliko energije koliko ćemo moći proizvesti iz lokalnih izvora, prvenstveno iz obnovljivih izvora energije (OIE), te stoga treba podržati komunalne elektrane u vlasništvu lokalnih zajednica, malih dioničara i zadruga; potrebno je poticati institucije i zainteresirane subjekte na udruživanje i dogovore oko najvažnijih pitanja vezanih uz OIE; zakonsku zabranu gradnje vjetroelektrana na otocima treba promijeniti na način da se napravi razlika između velikih vjetrogeneratora do nekoliko MW snage i malih vjetroturbina do nekoliko kW snage; pri planiranju i izboru lokacija vjetroelektrana potrebno je na vrijeme procijeniti utjecaj na okoliš; nužno je više iskorištavati sunčevu energiju za grijanje potrošne tople vode.

Radionice organizirane u suradnji partnera s projekata REPAM i MEP nastavit će se tijekom rujna i listopada, a održat će se u Osijeku, Karlovcu i Varaždinu.

Tags:     obnovljivi izvori energije      okrugli stol      rijeka      ponikve krk      energetske zadruge
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?