Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Njemačke tvrtke ulažu 700 milijuna eura u solarne panele u Dalmaciji E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 23 Svibanj 2012 22:14

Njemački poduzetnici najavili su da će tokom iduće četiri godine uložiti čak 700 milijuna eura u proizvodnju solarnih panela, te u proizvodnju električne i toplinske energije na području srednje Dalmacije.

Projekt se zove „Vallis Solaris“ a središte bi mu bilo u budućem znanstveno-tehnološkom parku kod Vučevice. Na toj lokaciji bi se projektirali uređaji i sustavi temeljeni na korištenju energije sunca i vjetra, a u blizini bi bila i jedna solarna elektrana.

Proizvodnja solarnih panela bi pak bila u gospodarskoj zoni Kukuzovac kod Sinja, a neki proizvodni pogoni bi još bili smješteni u Zmijavcima i Primorskom Dolcu. Ovi projekti bi zaposlili oko 200 radnika, a nositelj projekta bi bila zagrebačka tvrtka „Vallis Soalris“ koju su osnovali njemačke tvrtke Interpanel i Fraunhofer Institut. Institut Fraunhofer je najavio da je spreman uložiti 120 milijuna eura u prvoj fazi projekta.

Izvor: www.business.hr

Tags:     njemačka      poduzetnici      električna energija      solarni paneli      proizvodnja
 
Komentari (4)
treba ili ne treba
4Četvrtak, 24 Svibanj 2012 17:48
Uroš
Ako mene pitaš najbolji scenarij je ipak da sve ostane u HR. Zašto ti treba neka nacija kad imaš sve več kod sebe. Da biste barem uzeli model koji je več naumljen iz EU od drugih nacija, a ne još jedna promašena investicija od treče ruke. Jel Hrvatski naprimer treba neko iz Njemačke da se pravi pametan oko turizma. Ja mislim da ne. Nakon dvije godine opet če se neko praviti pametan koji dobar biznis je napravio na HR a šta če od toga imati HR ? Možda porez. Carine ipak nema.
Odgovor:
3Četvrtak, 24 Svibanj 2012 13:09
E J
@Iris: tko radi taj i griješi - hvala na ispravkama i pažljivom praćenju!!

@Uroš: ne kužim, pa ovo će biti tvornica i cijeli proces u kojem će se zaposliti hrvatski državljani - to nam dapače jako treba.
Šteta...
2Četvrtak, 24 Svibanj 2012 12:41
Uroš
Imate 2 tvrdki u HR a vi još trebate njemačku robo, onda se pitate kako da imate više nego 12 posto ljudi bez rada ? Kdije vam je pamet ?
Podaci
1Četvrtak, 24 Svibanj 2012 12:00
Iris Jurčić
S obzirom da je Fraunhofer osnovan daleke 1949 godine, a Dr. Volker Wittwer (da, krivo ste mu napisali ime) je 2009 godine napunio 65 godina (http://www.pv-tech.org/news/volker_wittwer_turns_65_and_leaves_fraunhofer_ise) dotični je bio osnivač u svojoj 5-toj godini. Impresivno.
O Fraunhoferu više na: http://www.fraunhofer.de/en/about-fraunhofer/chronicle/1949-1954.html#tabpanel-5

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?