Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Natječaji energetske učinkovitosti za objekte javne uprave E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 04 Travanj 2012 13:22

Uskoro će biti raspisani natječaji za projekte energetske učinkovitosti za 30-ak objekata javne uprave, najavio je jučer ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Ivan Vrdoljak, na otvaranju konferencije Energy Efficiency Arena 2012, koju je organizirala Infoarena grupa.

MGIPU

Ministar Vrdoljak procjenjuje da bi ukupne investicije u projekte energetske učinkovitosti ove godine mogle iznosti oko 800 milijuna kuna, a idućih godina taj iznos mogao bi biti i dvostruko veći. Projekti energetske učinkovitosti ključni su za Hrvatsku koja bi mogla biti vodeća u regiji kada je riječ o sustavu, tvrtkama i proizvodima vezanim za energetsku učinkovitost, zaključio je Vrdoljak.

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj oko 11.000 zgrada javnog sektora, a prvi natječaji za projekte energetske učinkovitosti najvjerojatnije će se odnositi na objekte vezane uz ministarstva zdravlja te socijalne politike i mladih, odnosno bolnice, dječje vrtiće i sl., izjavila je pomoćnica ministra graditeljstva i prostornog uređenja, Ana Pavičić Kaselj.

Iznoseći podatke o potencijalnim ulaganjima u program obnove, koji uključuje 5% javnih zgrada, 1%  zgrada iz stambenog sektora i 3% komercijalnih zgrada, Pavičić Kaselj je istaknula kako su svi ti projekti potencijal za 235 tisuća izravnih i neizravnih novih radnih mjesta.

Direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Hrvatsku i Mađarsku, Zsuzsanna Hargitai, smatra kako energetska učinkovitost vodi do gospodarskog rasta, stvaranja novih radnih mjesta, promicanja razvoja novih tehnologija i nastanka novih tvrtki.

Kroz energetsku učinkovitost otvara se prostor i za gradnju obnovljivih izvora energije, ističe Zlatko Koračević, predsjednik Uprave Hrvatske elektroeprivrede, koji je najavio da će se HEP snažnije uključiti u taj proces i ući u razvoj pametne mreže i pametnih brojila. Uz komunikaciju s građanima HEP želi ostvariti mogućnost da potrošači sami kontroliraju potrošnju, smanje trošak električne energije i kroz proizvodnju iz obnovljivih izvora energije sebi osiguraju dodatni izvor dohotka, zaključuje Koračević.

 

Izvor: http://www.mgipu.hr/

Tags:     MGIPU      HEP      EBRD      energetska učinkovitost      javni sektor      Energy Efficiency Arena 2012
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?