Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Međunarodna konferencija o mogućnostima korištenja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 13 Ožujak 2012 00:03

Krajem veljače u Bjelovaru je održana međunarodna konferencija u sklopu koje je predstavljen projekt naziva „Mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti za gradove i općine“. Podršku projektu dala je i ministrica zaštite okoliša i prirode, Mirela Holy, kao i župan Bjelovarsko-bilogorske županije, Miroslav Čačija.

Cilj ovog projekta je podizanje svijesti i informiranje građana i lokalnih dužnosnika o uzrocima i posljedicama klimatskih promjena, te mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.

Povećanje udjela energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji i povećanje energetske učinkovitosti prioriteti su energetske politike, politike zaštite okoliša i politike održivog razvoja. Do 2020. godine Hrvatska treba povisiti udio obnovljivih izvora energije sa 12% na 20%, a kako bi postigla taj cilj nužna je prilagodba zakonske regulative i potpora građana na razini gradova i općina.

Načelnica službe za energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije, mr. sc. Marija Ščulac Domac, istaknula je kako je do sada financirano oko 1.300 projekata iz ovog područja, za što je odobreno oko 500 milijuna kuna. Naglasila je i da se Hrvatskoj, nakon ulaska u Europsku uniju, otvaraju mogućnosti korištenja strukturnih fondova iz kojih bi se sufinancirali ovakvi projekti.

Konferenciju je organizirala njemačka politička Zaklada Hanns-Seidel-Stiftung, u suradnji s Udrugom za proučavanje hrvatske političke povijesti „Nede Prpić-Gamiršek“ i Institutom za međunarodne odnose, a uz potporu njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj.

 

Izvor: http://www.fzoeu.hr/

Tags:     projekti      EU      energetska učinkovitost      zaštita okoliša      konferencija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?