Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

eReNet E-mail
Autor Iva Zelenko   
Nedjelja, 19 Veljača 2012 19:12

eReNet je mreža energetski održivih lokalnih zajednica, koja za cilj ima potaknuti aktivnosti u ruralnim zajednicama, stvoriti inteligentnu i integriranu edukacijsku web mrežu ruralnih zajednica o energiji, poticati ruralne zajednice u energetskom razvoju, izradi, provedbi i praćenju Akcijskih planova održivog energetskog razvoja (SEAP-a), te utjecati na podizanje kapaciteta svih relevantnih lokalnih aktera.

U projekt je uključeno šest lokalnih zajednica: Judenburg (Austrija), Assenovgrad (Bugarska), Dugo Selo i Sveta Nedjelja (Hrvatska), Amyntaio (Grčka), Sertã (Portugal) i Neumarkt (Njemačka). Prvi radni sastanak, na kojem je i pokrenut ovaj projekt, održan je u rujnu 2011. godine u Grčkoj, dok su prva radionica i konferencija pod nazivom Sustainable energy finance and investment summit Croatia 2011 održani u listopadu 2011. godine u Cavtatu.

eReNet

U ruralnim zajednicama živi veliki dio stanovništva Europe, zauzimaju 90% površine Europe, a na području Unije stvaraju 45% bruto dodane vrijednosti i 53% zaposlenosti. Ove se zajednice suočavaju s posebnim izazovima vezanim uz rast, radna mjesta i održiv razvoj, koji su pojačani zbog financijske i gospodarske krize. No, imaju veliki potencijal za provođenje projekata korištenja obnovljivih izvora energije i smanjenje potrošnje energije, te upravo iz ovog razloga projekt eReNet potiče lokalne zajednice u jačanju kapaciteta potrebnih za izradu SEAP-a i praćenju implementacije, jačanju kapaciteta svih sudionika kroz prijenos znanja preko iskusnih partnera, razvoju najboljih praksi održivog energetskog razvoja, te povezivanju s ostalim sudionicima u Hrvatskoj i Europskoj uniji.

Tags:     ruralne zajednice      eReNet      SEAP      Dugo Selo      Sveta Nedjelja
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?