Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Elektroprivreda Srbije planira izgraditi osam novih MAHE u 2012. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 17 Siječanj 2012 14:06

Elektroprivreda Srbije planira tokom 2012. godine raspisati tender za izgradnju osam novih malih hidroelektrana, te za revitalizaciju njih čak petnaest.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) financirati će ove projekte sa 45 milijuna eura. Za osam novih malih hidroelektrana (Boban, Ćelije, Braje, Zlatibor, Parmenac, Rovni, Selova i Vrutci) će se odvojiti 19 milijuna eura. Ukupna snaga tih 8 MAHE će biti 14,3 MW a godišnje bi trebale proizvoditi 56 GWh električne energije.

Revitalizirati će se slijedeće male hidroeletrane (Radaljska reka, Vrelo, Raška, Seljašnica, Turica, Kratovska reka, Pod gradom, Moravica, Sveta petka, Sićevo, Temac, Sokolovica, Gamzigrad, Vučje i Jelašnica) čija je ukupna snaga trenutačno 17,7 MW a godišnje proizvode 55 GWh električne energije. Nakon revitalizacije ukupna snaga svih petnaest MAHE bi trebala skočiti na 23,3 MW, a ukupna proizvodnja na 77 GWh.

EPS planira i gradnju još tri MAHE za koje se trenutačno radi tehnička dokumentacija. Radi se o malim hidroelektranama Jezero, Mala vrla 1 i Vodovod Niš pri čemu potonju razvijaju zajedno sa komunalnim poduzećem Naisus.

Izvor: www.energetika.ba

Tags:     elektroprivreda srbije      male hidroelektrane      tender      mahe      europska banka za obnovu i razvoj
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?