Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Obnovljivi izvori energije

Značaj i vizija geotermalne energije u budućnosti E-mail
Autor Iva Zelenko   

Geotermalna energija privlači sve veću pozornost u energetskom smislu, ne samo zbog financijskih poticaja, već i stoga što je pouzdan obnovljivi izvor energije koji ne emitira CO2. Velika prednost geotermalne energije u odnosu na druge obnovljive izvore je i činjenica da geotermalne elektrane proizvode električnu energiju 24 sata na dan, sedam dana u tjednu bez obzira na vremenske uvjete, a troškovi ulaganja u geotermalnu enegiju relativno su manji od troškova ulaganja u druge obnovljive izvore, za što se očekuje da će tako ostati još sljedećih nekoliko desetljeća.

Predviđa se da će do 2030. godine proizvodna cijena električne energije iz geotermalne energije iznositi 7,3 centa/KWh, što je manje od predviđene cijene energije vjetra koja bi mogla prosječno iznositi 8,1 cent/KWh ili solarne energije koja bi mogla prosječno iznositi 12,5 centi/KWh.

Također se predviđa da će do 2015. godine instalirana snaga geotermalne energije porasti za 89%, odnosno instalirana snaga bi sa 12 GW, koliko je iznosila 2009. godine trebala porasti na skoro 21 GW do 2015.

Instalirana snaga geotermalnih elektrana u svijetu
izvor: www.greenchipstocks.com

Kada bi se instalirana snaga sagledala prema kontinentima udjeli izgledaju ovako: Azija 47,6%, Sjeverna Amerika 42,3%, Europa 10%, a Južna Amerika 0,10%.

Geotermalna energija iskorištava se u preko 20 zemalja u svijetu, a predviđanja su da će Island, koji planira u potpunosti izbaciti fosilna goriva, imati najveću proizvodnju, a slijedit će ga Indonezija (3.200 MW do 2015.), Filipini (3.246MW do 2015.) i Meksiko (1.481 MW do 2015.).


Kenija je prva afrička zemlja koja je počela iskorištavati geotermalne potencijale. Izgrađene su tri elektrane, Olkaria I (45 MW), Olkaria II (65 MW) i Olkaria III (48 MW), a planovi su da se instalirana snaga poveća za dodatnih 576 MW do 2017., što bi pokrivalo 25% potreba Kenije za električnom energijom.

U Hrvatskoj se geotermalna energija iskorištava ponajviše u medicinske i balneološke svrhe (bolnica Naftalan, Tuheljske toplice, Varaždinske toplice, Istarske toplice, toplice Topusko, i mnogi drugi), a u planu je i korištenje geotermalne energije za proizvodnju električne energije, grijanje prostora, pripremu tople vode, industrijsku preradu poljoprivrednih proizvoda itd.

Ciljevi upotrebe geotermalne energije u Hrvatskoj su: iskorištavanje srednjetemperaturnih ležišta (voda temperature 120°C do 170°C) za razvoj gospodarskih zona s geotermalnom termoelektranom, izgradnja pilot projekta geotermalne termoelektrane i gospodarske zone do 2011. godine, izgradnja 3 geotermalne termoelektrane s gospodarskim zonama do 2020. godine, te utrostručenje uporabe unutarnje energije geotermalne vode za toplinske potrebe do 2020. godine.

Važno je spomenuti i projekte proizvodnje električne energije iskorištavanjem geotermalne energije na već postojećim bušotinama Lunjkovec-Kutnjak i Velika Ciglena. Riječ je o projektima čiji je cilj razvoj gospodarskih zona u kojima termoelektrana sa poticajnom cijenom električne energije može ponuditi i povoljnu cijenu otpadne toplinske energije privlačeći tako potencijalne investitore (ribogojilište, plastenici, turistično-rekreacijski sadržaji).

Možemo reći da budućnost geotermalne energije ovisi o tri glavna čimbenika: ukupnoj potražnji za energijom, dostupnosti geotermalnih izvora, te konkurentnosti geotermalne energije prema ostalim obnovljivim izvorima. S obzirom na sve veći rast gospodarstva i populacije potražnja za energijom će svakako rasti. Predviđa se da će potreba za smanjenjem emisije CO2 povećati potražnju za obnovljivim izvorima energije, pa tako i za geotermalnom energijom.

Dostupnost geotermalne energije je velika, a razvojem tehnologije se i dodatno povećava. Tehnologija izrade bušotina postaje sve naprednija, pa danas već imamo neka istraživanja na 10 do 12 kilometara dubine. Problem kod takvih dubokih bušotina predstavljaju visoke temperature kod kojih može doći do oštećenja opreme za bušenje i loma alata. Predviđa se da bi se u periodu od 10 godina mogli razviti materijali koji će biti otporni na temperature do 300°C, te da bi se za 25 godina mogli razviti materijali otporni i do 500°C. Takva tehnologija uvelike bi povećala dostupnost geotermalnih izvora.

Tags:     geotermalna      energija      značaj i vizija      električna energija
Index članka
Značaj i vizija geotermalne energije u budućnosti
#2
Sve stranice
 

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?