Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Obnovljivi izvori energije

Povijest korištenja energije vode E-mail
Autor Leo Jerkić   

Korištenje vode kao izvora energije seže u daleku povijest, u otprilike 100. godinu prije Krista, kada su Grci i Rimljani počeli koristiti vodene kotače koji su se postavljali vertikalno i uzduž rijeke ili potoka, a koristili su se za mljevenje kukuruza između njegovih zupčanika.

Na slici 1 vidi se kako je takav kotač izgledao u sklopu Rimskog akvadukta.

Vodeni kotač - Sirija
Slika 1. Vodeni kotač u Noriji (Sirija) (izvor: gmmacdonald.wordpress.com)

Prvi opis takvog vertikalnog vodenog kotača dao je Vitruvius, inženjer iz Augustovog doba (31 g. pr. Kr – 14 g. n. Kr.), koji je opisivao sve aspekte Rimskog inženjerstva. On je opisao podnožni kotač, ali je i napomenuo da se on ne koristi toliko puno.

Jedan od najimpresivnijih primjera korištenja vodenog kotača iz tog doba bio je u mjestu Barbegal, južna Francuska. Tamo je u 4. stoljeću napravljena velika tvornica koja je imala čak 16 vodenih kotača.

U Kini je energija vode bila važan izvor energije od samih početaka razvoja, a počela se koristiti negdje u 1. stoljeću. Kineski vodeni kotači su najčešće bili horizontalni. Kinezi su i nadalje razvijali tehnologiju vodenih kotača, te su Europljani od njih počeli preuzimati tehnologiju nakon 13. stoljeća.

U srednjovjekovnoj Europi broj mlinova počinje ubrzano  rasti nakon 12. stoljeća. U 12. stoljeću se prvi put spominju mlinovi na plimu i oseku i to u Engleskoj i Francuskoj. Cisterijanci (samostanski red) su bili odgovorni za razvoj mlinova u Europi od 11. stoljeća nadalje. Oni su radili umjetne odvojke potoka koji im je onda koristio kao mlin, te kao voda za kupanje i kuhanje, za kovanje itd.

Pri kraju srednjeg vijeka (16. stoljeće) počeo je intenzivniji razvoj metalurgije, te je bilo potrebno sve dublje kopati da se dođe do sirovina. Time je počelo korištenje vodenih kotača za ispumpavanje vode iz rudnika, za mrvljenje sirovina i za hlađenje peći. Georgius Agricola je u svom djelu De Re Metallica koje je izdano 1556. dao opširan pregled tadašnjih tehnologija, uključujući vodene kotače. Vodeni kotači su se tada počeli koristiti i u mnoge druge svrhe kao što je pravljenje papira, mrvljene šećera, pumpanje vode itd.Index članka
Povijest korištenja energije vode
strana 2
Sve stranice
 

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?