Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Obnovljivi izvori energije

Iskorištavanje energije Sunca u energetici E-mail
Autor Iva Zelenko   

Postoje dva načina pretvorbe energije Sunca u električnu energiju: direktna pretvorba, kod koje se solarna energija pretvara u električnu putem fotonaponskih ćelija, te indirektna pretvorba, kod koje se koriste zrcala kako bi se stvorila koncentrirana toplinska solarna energija koja se dalje pretvara u električnu energiju putem klasičnog sustava s parnim turbinama.

Sam razvoj tehnologije iskorištavanja Sunčeve energije započeo je još 1860-ih, ali je značajna upotreba i ubrzan razvoj započeo tek 1997. godine. 1880. godine Charles Fritts konstruirao je prvu solarnu ćeliju, a 1931. godine dr. Bruno Lange razvio je prvu fotonaponsku ćeliju koristeći srebro i selen. 1954. godine Gerald Pearson, Calvin Fuller i Daryl Chapin razvili su prvu silicijsku ćeliju. Prva koncentrirana solarna elektrana razvijena je 1980-ih godina.

Instalirani kapaciteti fotonaponskih elektrana i koncentriranih elektrana svake godine sve više rastu, i predstavljaju sve značajniju ulogu u ukupnoj elektroenergetskoj potrošnji, a dugogodišnja tržišta dobivaju sve značajniju konkurenciju unatoč trenutnoj financijskoj i gospodarskoj krizi.

Na svjetskoj razini, kapaciteti fotonaponskih sustava spojenih na mrežu povećali su se za 27,7 GW u 2011. godini, te trenutno iznose 67,4 GW, čime je Sunčeva energija na trećem mjestu, nakon hidroenergije i energije vjetra, po iskorištavanju obnovljivih izvora energije. Stopa rasta fotonaponskih sustava u 2011. godini dosegnula je gotovo 70%, a u godinu dana proizvedeno je oko 80 milijardi kWh, što je dovoljno za napajanje električnom energijom čak 20 milijuna kućanstava diljem svijeta. Šest zemalja ima instalirnih elektrana više od 1 GW, a to su: Italija, Njemačka, Kina, Sjedinjene Američke Države, Francuska i Japan.

Tablica 1 prikazuje 15 vodećih zemalja u svijetu po instaliranim kapacitetima u 2011. godini, te ukupne instalirane kapacitete do sada. Europske zemlje označene su narančastom bojom.

Instalirani kapaciteti u 2011. godini
Tablica 1: Instalirani kapaciteti u 2011. godini

Vodećih deset zemalja čini 90% svih instaliranih kapaciteta u svijetu.

Grafički prikaz instaliranih kapaciteta u svijetu
Slika 1: Grafički prikaz instaliranih kapaciteta u svijetu

Sam razvoj kapaciteta fotonaponskih sustava od 2000. do 2011. godine prikazan je na Slici 2. Narančastom bojom označeni su kapaciteti u Europi, a žutom bojom ostatak svijeta.

Razvoj kapaciteta FN sustava od 2000. do 2011. godine
Slika 2: Razvoj kapaciteta FN sustava od 2000. do 2011. godine

Početkom 2011. godine oko 20 GW kapaciteta koncentrirane solarne energije bilo je u fazi izgradnje. Od toga se 11 GW nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, 4,5 GW u Španjolskoj, a 2,5 GW u Kini.

Prema podacima iz kraja 2010. godine u svijetu je ukupno bilo instalirano 1,2 GW koncentrirane solarne tehnologije. Samo u 2010. godini instalirano je 551 MW elektrana, što je za 210% više u odnosu na godinu prije. Najveće tržište u 2010. godini bila je Španjolska sa 730 MW instaliranih elektrana. Unatoč svim izazovima s kojima se ova tehnologija suočava, moguće je zaključiti da se nalazi na prekretnici koja bi joj mogla osigurati daljnji značajan rast.Index članka
Iskorištavanje energije Sunca u energetici
Europa
Svijet
Hrvatska
Sve stranice
 

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?