Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Obnovljivi izvori energije

Načini pretvorbe energije valova i plime i oseke u električnu energiju E-mail
Autor Leo Jerkić   

Plima i oseka nastaju kao posljedica djelovanja Mjeseca i Sunca na površinu vode u svim oceanima na planeti. Amplituda plime i oseke ovisi o međusobnom trenutačnom položaju Zemlje, Sunce i Mjeseca, s time da u ovisnosti o tom položaju amplituda, a i frekvencija pojavljivanja plime i oseke na nekom mjestu mogu značajno varirati. Amplituda tako može varirati od 10 cm do preko 12 metara. U zapadnoj Europi na Atlantiku je vremenski razmak između dviju plima 12 sati i 25 minuta, a na području Indokine se plima javlja jednom u 24 sata.


Plima i Oseka
Gravitacijski utjecaji Sunca i Mjeseca na plimu i oseku (izvor: (ACRE) Australian CRC for Renewable Energy LTD)

Energija plime i oseke se definira kao obnovljiva jer nastaje zbog gravitacijskog međudjelovanja Mjeseca i Sunca sa Zemljom, te se kao takva uvijek iznova obnavlja. Iz istog razloga se uvijek može točno predvidjeti kada će se plima pojaviti, te se time taj oblik energije jako razlikuje od većine ostalih obnovljivih izvora. Naime izmjene plime i oseke možemo točno predvidjeti godinama unaprijed, te samim time i točno planirati proizvodnju elektrana na plimu i oseku godinama unaprijed. Ali elektrane na plimu i oseku nikada ne mogu raditi konstantno, nego samo do iduće pojave plime.

Postoje dvije mogućnosti iskorištavanja energije plime i oseke, putem plimnih brana ili iskorištavanjem plimnih tokova.Index članka
Načini pretvorbe energije valova i plime i oseke u električnu energiju
Plimne brane
Plimni tokovi
Energija valova - terminatori
atenuatori i točkasti apsorberi
Sve stranice
 

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?