Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Obnovljivi izvori energije

Značaj i vizija energije valova i plime i oseke u budućnosti E-mail
Autor Leo Jerkić   

Tehnologije za iskorištavanje energije valova i energije plime i oseke su još uvijek u začecima svog razvoja, tako da se očekuje da će oba ta izvora energije u budućnosti imati značajnu ulogu i udio u razvoju obnovljivih izvora energije na svijetu.

Energija valova nije jednoliko raširena u svim dijelovima svijeta. Najveća stopa iskoristivosti tog oblika energije se očekuje na zapadnoj obali Škotske, u sjevernoj Kanadi, južnoj Africi, Australiji i na sjeverozapadnoj obali sjeverne Amerike. Ukupni potencijal energije valova je ogroman i procjenjuje se na 1 do 10 TW, od čega se praktično može iskoristiti samo dio. Procjenjuje se da je iskoristivi potencijal energije valova na svijetu oko 2 TW. Valovi su prilično predvidljiva prirodna pojava, tako da se njihovo kretanje i snaga najčešće mogu točno procijeniti i do 5 dana unaprijed. Najbolji valovi za iskorištavanje u energetske svrhe nastaju u zonama između 30 i 60 stupnjeva geografske širine gdje se javljaju velike oluje. Val, tj. voda ima puno veću gustoću od vjetra, tj. zraka (cca. 850 puta), te su zbog toga potrebni puno manji uređaji za proizvodnju jednake količine energije u odnosu na vjetroagregate.

U svijetu postoje mnogi potencijalni projekti za iskorištavanje energije valova u različitim stupnjevima razvoja.  U Oregonu, SAD se razvija PowerBuoy tehnologija primjenom bova koje se postavljaju do 8 kilometara od obale gdje je dubina mora do 60 metara. Tehnologija Pelamis je već komercijalno testirana (u Portugalu), a ima izgled zmije. Wave Dragon ima „ruke“ koje fokusiraju vodu preko rampa u rezervoar a onda ta voda pomoću gravitacije odlazi nazad u more te pri tome pokreće generatore. U Australiji se razvija CETO tehnologija, u Irskoj se razvija Wavebob, a u Izraelu se razvija poseban agregat koji koristi vertikalno micanje bova blizu obale.

Ukupno postoji značajan broj tehnologija koje se razvijaju i koje imaju komercijalnog potencijala, a zbog potrage za alternativnim i čistim energijama sada te tehnologije imaju i financijsku potporu, tako da su stvoreni svi preduvjeti za svijetlu budućnost razvoja tehnologija za korištenje energije valova. A s vremenom je cilj da te tehnologije postanu i komercijalno iskoristive, kao što je to danas energija vjetra.

Wave dragon
Wave dragon

 Index članka
Značaj i vizija energije valova i plime i oseke u budućnosti
Energija plime i oseke
Sve stranice
 

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?