Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Obnovljivi izvori energije

Povijest korištenja energije valova i plime i oseke E-mail
Autor Leo Jerkić   

Energija oceana, tj. plime i oseke, te valova je još uvijek relativno slabo istraženo i iskorišteno područje proizvodnje energije. I dok je energija plime i oseke relativno rijetko korištena, ipak njena povijest seže sve do doba antike, kad se slično kao i energija vodotoka počela upotrebljavati u prvim mlinovima s vodenim kotačem. S druge strane korištenje energije valova je prvi puta zabilježeno tek u 18. stoljeću. Ulaskom u doba velikog prodora obnovljivih izvora energije ova dva izvora energije mogu igrati značajnu ulogu u energetskom miksu budućnosti, pogotovo u državama smještenim na velikim svjetskim oceanima.

Povijest energije valova:

Iako je bila poznata još iz doba antike, energija valova nije bila posebno iskorištavana sve do 18. stoljeća kada je u Parizu Monsieur Girard sa sinom podnio prvi prijedlog za patentna prava na stroj za iskorištavanje te energije. To je bio prvi od patenata u tom polju. Od 1855. do 1973. je prijavljeno 340 patenata za iskorištavanje energije valova samo u Velikoj Britaniji.

Prvo pravo korištenje energije valova se desilo 1910. kada je Bochaux-Praceique konstruirao uređaj za pretvorbu energije valova u električnu energiju da bi osvijetlio svoju kuću u blizini Bordeauxa, Francuska. To je bio prvi uređaj za pretvorbu energije valova u električnu energiju koji se temeljio na osciliranju vode u cijevi.

Val
Val

Moderno znanstveno istraživanje energije valova je počelo 1940-ih kada je Yoshio Masuda počeo testirati različite koncepte pretvorbe energije valova, a dosta tih uređaja se koristilo za napajanje svjetionika.Index članka
Povijest korištenja energije valova i plime i oseke
Povijest energije valova #2
Povijest energije plime i oseke #1
Povijest energije plime i oseke #2
Sve stranice
 

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?