Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Na donacijskoj večeri predstavljena zaklada Energetski neovisna zemlja E-mail
Autor Edo Jerkić   
Četvrtak, 22 Prosinac 2011 15:52

Jučer je u Novinarskom domu u Zagrebu zaklada Energetski neovisna zemlja predstavila javnosti svoje ciljeve i viziju, ističući da joj je cilj afirmirati obnovljive izvore energije poput malih vjetroelektrana i fotonaponskih panela za proizvodnju električne energije, te solarnih kolektora za proizvodnju toplinske energije.

Upravitelj zaklade, urednik HTV-ove emisije Eko zona i naš kolumnist Mladen Iličković izjavio je kako Hrvatskoj treba takva zaklada zato što uvozi više od 50 posto primarne energije, a ove sušne godine uvest će čak 70 posto električne energije i potrošiti za to više od dvije milijarde kuna.

Namjera zaklade je skupljati novac za male objekte, pilot projekte obnovljivih izvora energije, koji trebaju biti isplativi, a iz dobiti će se instalirali novi objekti diljem Hrvatske. Iličković je izjavio da "Svatko ima pravo proizvoditi energiju. I lokalni   političari moraju se uključiti i dati jamstva za male objekte.".

Predsjednik Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju Ljubomir Majdandžić je rekao da Zaklada želi umnažati sustave tako da 21 županija instalira po jedan fotonaponski sustav, a kasnije ti sustavi sufinanciraju druge sustave. Cilj je instalacija većeg broja fotonaponskih sustava u Hrvatskoj, čime bi naša zemlja postala ekološki priznata i poznata zemlja.

Na predstavljanju je istaknuto kako su ciljevi Zaklade senzibiliziranje hrvatske javnosti za pitanje ekološke proizvodnje energije većim korištenje sunčeve energije i drugih oblika obnovljivih izvora energije, te uključivanje građana i njihovo poticanje na sudjelovanje s vlastitim idejama i prijedlozima za zaštitu okoliša.

Ciljevi su i ekološki osviješteno djelovanje javnosti, decentralizacija proizvodnje električne energije, povećanje energetske neovisnosti Hrvatske i promicanje energetske učinkovitosti te razvoj društvene solidarnosti.

Također, promicanje hrvatskih tvrtki koje projektiraju, instaliraju i proizvode fotonaponske sustave i ostale obnovljive izvore energije te povezivanje javnog, privatnog i poslovnog sektora u zajedničkom nastojanju ostvarivanja održivog razvoja.

Predstavljanju su prisustvovali razni predstavnici medija koji prate razvoj OIE, volonteri udruge, predstavnici akademske zajednice i poduzetnika, ali i predstavnici prvih donatora zaklade, te predstavnici državne i gradske vlasti.

Na predstavljanju su uručene i zahvalnice donatorima - Centrometalu, Vaillantu, Viessmannu, Solvisu, Energoberenu, Petrokovu, Fotonaponu i Aurora Energetici. Neslužbeno je za sada skupljeno oko 20.000kn.

Tags:     zaklada energetski neovisna zemlja      energetska neovisnost      fotonapon      vjetroagregat      hsuse
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?