Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Klimatski dogovor u Durbanu izaziva miješane reakcije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 14 Prosinac 2011 17:06

Nakon podužih napetih pregovora u Durbanu – konferencija o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda je postigla u nedjelju prije tri dana kakav–takav dogovor.

U zadnjem trenutku je dogovoren klimatski dogovor kojim bi i razvijene i zemlje u razvoju smanjile emisiju stakleničkih plinova, koje uglavnom uzrokuju fosilna goriva.

Prema izvještaju UN-a, vlade bi dogovorile jedinstveni pravni dogovor o klimatskim promjenama, do 2015. Novi dogovor bi bio započet 2020. U međuvremenu bi se pak Kyoto protokol produžio za pet godina dok se ovaj dogovor ne prihvati u potpunosti.

Izvještaj je također naglasio da su države prepoznale „hitnu potrebu da se podigne zajednička ambicija za smanjenjem emisija stakleničkih plinova kako prosječna svjetska temperatura ne bi rasla više od 2 stupnjeva celzijusa“. Nažalost, dogovor u Durbanu nikako ne rješava problem ispuštanja CO2 u atmosferu koje svake godine postaje sve veće. Predstavnici Udruga za zaštitu okoliša Greenpeacea i WWF-a, te predstavnici EWEA-e su se manje-više složili u tome da dogovor u Durbanu nije uspjeh pošto je potrebno reagirati sada, a ne odgoditi sve za 2020. godinu jer se već sada treba smanjiti količina ispuštenog CO2, kako bi se spriječili ekstremni vremenski uvjeti koji postaju sve češći, a i kontrolirao porast temperature na svjetskoj razini.

Izvor: http://blog.ewea.org

Tags:     durban      klimatski dogovor      reakcije      ujedinjeni narodi
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?