Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Predizborna pitanja na temu energetike i obnovljivih izvora energije E-mail
Autor Uredništvo   
Ponedjeljak, 21 Studeni 2011 23:45

U zadnjih par godina od donošenja podzakonskih akata koji uređuju područje obnovljivih izvora energije svjedoci smo izuzetno velikog zanimanja investitora, developera i običnih građana za primjenu OIE, međutim isto tako smo svjedoci relativno malom broju realiziranih projekata, nedovoljnom prijenosu znanja i gotovo nikakvom uključivanju industrije u ovo područje koje će obilježiti svjetsku ekonomiju u desetljećima koja dolaze. Naš je stav i smatramo da se moglo napraviti puno više – no kako je prošlost iza nas, ne želimo se sad osvrtati na to.

Dapače, smatramo da je budućnost još uvijek svijetla i da Republika Hrvatska još uvijek ima značajne potencijale i mogućnosti uhvatiti obnovljivi vlak u jednu bolju i održivu budućnost. U tom smislu, a i zbog približavanja parlamentarnih izbora odlučili smo napraviti pregled predizbornih programa stranaka na transparentan i pošten način, te to prezentirati kroz seriju članaka od danas do petka uoči izbora. Da bi postupak bio takav, odlučili smo se svim saborskim klubovima i parlamentarnim strankama uputiti istih nekoliko pitanja, a odgovore ćemo u cijelosti i bez cenzuriranja objaviti, uz naravno naše komentare svih pojedinačnih odgovora.

Nakon nekoliko tjedana slanja e-mailova i komunikacije sa strankama rezultat je sljedeći. Upite smo poslali na adrese HDZ-a, Kukuriku koalicije, BUZ-a, Stranke umirovljenika, SDSS-a, Zelene liste, Zelenima Hrvatske, HSP-a Ante Starčević, HSP-a, listi Ljube Juričića, HDSSB-u, HSS-u, HSD-u, HNS-u, IDS-u, Laburistima i Zelenima Zajedno.

Odgovore smo dobili od HDSSB-a, HSS-a, HSLS-a, te od SDP-ove saborske zastupnice Mirele Holy, koja je ujedno i predsjednica Savjeta za zaštitu okoliša SDPH. Ona nam je napomenula da je odgovore poslala u svoje ime u navedenom svojstvu, te da isti ne predstavljaju službeno stajalište stranke ili koalicije, no da misli da odgovori vjerno odražavaju stavove koalicije.

Od ostalih navedenih, HDZ je odgovorio da će "na vrijeme biti određena osoba koja će odgovoriti na pitanja", te zasada odgovore nismo dobili, Kukuriku koalicija, tj. predstavnici SDP-a su najavili slanje odgovora, ali ih zasada nisu poslali, Zeleni Hrvatske su poslali prilično razočaravajući odgovor u kojem su istaknuli da ih predizborna obećanja i rasprava ne zanimaju (čemu onda uopće nastup na parlamentarnim izborima, ako se ne želi prezentirati vlastita vizija države?), IDS je odgovorio da će podrazumijevati odgovore Kukuriku koalicije, a Laburisti su odgovorili pozitivno, međutim odgovore u prilogu nisu dostavili.

Zelenima Zajedno je previdom e-mail stigao relativno kasno, te se ovih dana očekuju njihovi odgovori. Ostali navedeni nisu odgovorili, a kuriozitet su nepostojeći e-mailovi i brojevi telefona na stranicama lista Milana Bandića i Željka Keruma.

Odgovore na pitanja ćemo prezentirati na način da će svako pitanje dobiti svoj članak, uz sve pristigli odgovori i naše komentare istih. Ukoliko u sljedećih nekoliko dana prije vikenda dobijemo odgovore još nekih stranaka, uvrstiti ćemo ih u članke pa makar i naknadno. Za neke stranke, posebno one koje bolje kotiraju na predizbornim listama, a nisu nam poslale odgovore ćemo kod svakog pitanja probati komentirati navode iz njihovih službenih programa, a koji su vezani za određeno pitanje.

Pitanja koja smo postavili su:

  1. Koji su, prema Vašem mišljenju, ključni problemi hrvatske energetike? Na koji način planirate riješiti te probleme?
  2. Smatrate li da su ciljevi iz Strategije energetskog razvitka iz 2009. godine vezani za obnovljive izvore energije ostvarivi u predviđenim rokovima ili možda pak nedovoljno ambiciozni za pojedine tehnologije? Koje mjere planirate poduzeti kako bi se ostvarili ti ciljevi?
  3. Kakvo je Vaše mišljenje o spremnosti hrvatske industrije da postane važan proizvođač opreme za projekte obnovljivih izvora? Što je potrebno učiniti kako bi oni postali konkurentni na tržištu EU i šire regije?
  4. Kakvo je Vaše mišljenje o postojećim edukacijskim (osnovno, srednje i visokoškolskim) programima i kapacitetima vezanim za energetiku i obnovljive izvore energije? Kakva je Vaša vizija tih kapaciteta?
  5. Što mislite o međuodnosu izgradnje energetskih objekata, uključujući objekte obnovljivih izvora energije, sa zaštitom prirode i okoliša? Smatrate li trenutno važeću regulativu i praksu iz područja zaštite prirode i okoliša kompatibilnom s izgradnjom energetskih objekata (elektrana, dalekovoda, trafostanica)?
  6. Kakvi su Vaši planovi o otvaranju tržišta električne energije u Hrvatskoj? Kako zamišljate ulogu države i HEP-a na takvom tržištu?
  7. Kako zamišljate hrvatsku energetsku budućnost? Što nam je potrebno kako bismo to ostvarili?
Tags:     izbori      energetika      obnovljivih izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?