Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Analiza isplativosti izgradnje solarne elektrane - Fractal d.o.o. E-mail
Autor Edo Jerkić   
Četvrtak, 17 Studeni 2011 23:09

Fractal - financijska analiza isplativosti izgradnje solarne elektrane

Tvrtka Fractal d.o.o. iz Splita koja se već dugi niz godina bavi konzaltingom na području obnovljivih izvora energije i elektroenergetike, i to za tehnička, ekonomska i regulatorna pitanja je izradila program za analizu isplativosti izgradnje solarnih elektrana. Najbolja vijest je da se program može preuzeti besplatno, te da je Fractal odlučio putem ovog web portala omogućiti besplatan download programa, između ostaloga i u svrhu promoviranja solarnih elektrana!

Fractal je u stručnim krugovima već dugi niz godina poznat kao tvrtka koja je stekla prilično iskustvo prilikom razvoja i implementacije obnovljivih izvora energije, te svoje usluge nude prilikom sljedećih aktivnosti:

  • Konzalting za tehnička, ekonomska i regulatorna pitanja
  • Instalacija, nadzor i održavanje mjerenja vjetra i sunčeve radijacije te obrada mjernih podataka
  • Izrada studija, projektiranje i specijalizirani softver u elektroenergetici
  • Procjena kvalitete projekata; uključujući studije isplativosti, analize rizika i due diligence
  • Dodatne GIS usluge, koje nisu nužno vezane uz područje elektroenergetike

Analiza isplativosti izgradnje solarne elektrane

Program za analizu isplativosti izgradnje solarne elektrane nastao je kao dio njihovih aktivnosti i potreba za modelom koji će uz kvalitetne ulazne podatke dati detaljnu financijsku analizu kako malih, tako i velikih projekata fotonaponskih elektrana u Hrvatskoj. Izrađen je na temelju excel tablica, te je napravljen vrlo intuitivno kroz nekoliko listova koji su svi međusobno povezani, a prate tijek razmišljanja prilikom razvoja i planiranja projekta. U zaglavlju se nalaze logo autora, te upravljačke funkcije za kretanje kroz listove, zoom, undo, pohranu i učitavanje projekata (podaci o svakom pojedinom projektu se pohranjuju u .xml formatu), ispis, pregled ispisa, pomoć i izlaz.

Bitno je napomenuti da funkcija pomoć skriva prilično detaljno, a opet jednostavno opisane funkcionalnosti programa, kao i opise i objašnjenja pojedinih ulaznih i izlaznih podataka i njihovih pojmova.

Listovi koje program sadrži su:

  • Osnovni podaci
  • Prihodi
  • Investicijski troškovi
  • Operativni troškovi
  • Financijska analiza

 

U osnovnim podacima se unose osnovni tehnički parametri projekta, kao npr. snaga, proizvodnja, lokacija i naziv. Također se unose parametri financiranja projekta, te poreza i amortizacije - udio kredita, kamate, rok otplate, porez na dobit, period amortizacije, itd.

U prihodima se unose podaci o inflaciji i predviđenom životnom vijeku projekta, ali i podaci o otkupnoj cijeni električne energije sukladno tarifnom modelu za projekte obnovljivih izvora energije i kogeneracije. Godišnje kretanje otkupne cijene električne energije ima svoja dva predviđena modela - HR (pesimist) i HR (optimist) koji variraju u ovisnosti o tržišnoj cijeni električne energije nakon što prođe 12 godina garantiranog ugovora o otkupu električne energije. Također, prikazuju se i ukupni prihodi za svaku godinu rada elektrane.

U investicijskim troškovima zadaju se pojedinačne cijene svih potrebnih komponenti opreme potrebnih za izgradnju vjetroelektrane.

U operativnim troškovima unose se svi godišnji troškovi potrebni za nesmetano funkcioniranje elektrane, uključivo troškovi predviđanja određenih kvarova koji se mogu pojaviti (prvenstveno invertera).

Financijska analiza na godišnjoj bazi prikazuje tijek novca kao i mjere profitabilnosti projekta.

Analiza isplativosti izgradnje solarne elektrane - Fractal

Sve u svemu nastao je jedan koristan alat koji možda ne sadrži baš sve detalje financijske analize projekta, ali opet sadrži sve bitne detalje da bi se realno mogla procijeniti isplativosti projekta solarnih elektrana, a da isti bude razumljiv svima koji se ovim poslom bave, pa i onima koji se ne bave.

Link za download instalacijske datoteke se nalazi pri dnu naše stranice u obliku bannera, a također se nalazi i na kraju ovog članka. Predlažemo da svakako instalirate i isprobate program, a pitanja i povratnu informaciju s vašim dojmovima slobodno proslijedite ili nama, ili direktno autorima.

Analiza isplativosti izgradnje solarne elektrane - Fractal

Nadamo se da će ovaj program barem malo pomoći populariziranju prilično zanemarenih solarnih elektrana u Hrvatskoj, s obzirom na potencijal koji imamo.

D O W N L O A D

Tags:
 
Komentari (11)
izgradnja solarne elektrane
11Srijeda, 26 Rujan 2018 10:35
MARTINIJA
Poštovani,

lijepo molim za pomoć obzirom da u Pločama imam građevinsko zemljište veličine 18. tis. m2 i da želimo napraviti solarnu elektranu.
Molim za info kolika je isplativost, koliko bi nas koštalo, da li možemo povući sredstva iz EU,koliko unčanih dana imaju Ploče.

Puno hvala
neintegrirana elektrana
10Srijeda, 22 Siječanj 2014 08:47
Daniel Seršić
Vlasnik sam terene na Otoku Krku (cca 6000m2)i imam idejni projekt za elektranu od 250 KW.Da li je netko zainteresiran za sufinanciranje takvog projekta?
Odgovor: odgovor svima
9Četvrtak, 14 Ožujak 2013 14:29
E J
Nažalost ovakvi komentari pokazuju jedino krajnju neinformiranost i nepoznavanje osnovnih činjenica o fotonaponskim sustavima. Gomila navedenih apsolutno neistinitih činjenica je velika: od roka otplate, trajanja ugovora o otkupu, trajnosti FN panela, do načina financiranja takvih projekata. Sve svoje konkretne upite i nedoumice slobodno uputite i na e-mail: obnovljivi@obnovljivi.com
odgovor svima
8Srijeda, 13 Ožujak 2013 22:20
Yozo Yozo
Poštovani ljudi s upitima na koje nitko ne odgovara, evo vam odgovor.Zapitajte se zasto postoji sve više firmi koje se bave izgradnjom solarnih elektrana?!Zasto sami sebi ne sagrade elektrane i zaraduju masnu paru??Zato sto se ne isplati!! Zato sto Vam pisu bajke i sve dok ima naivnih budala oni imaju posla. Dakle povrat investicije je za 10 godina, s tim da svaki mjesec svu lovu dajes banci!Naravno rata moze biti manja pa da ti nesto ostane i u dzepu, ali na vise godina...ALI NE MOZE jer tu ima caka-HEP daje ugovor na samo 12 godina!Dakle banka daje kredit na max 10 godina, sto je u redu jer ce se elektrana isplatiti, ali vi zarade necete imati (mozda jos budete malo i duzni).Fora je u tome sto se foto paneli nakon odredenog vremena moraju mijenjati, a to vrijeme je taman 12 godina dok vam ne istekne ugovor s HEP-om!Nakon 12 godina vise nemate ugovor, nemate nikakvu usteđevinu jer niste uopće zarađivali-nemate ništa osim starih i nefunkcionalnih panela i ako zelite obnoviti ugovor trebate NOVI kredit da kupite nove panele-novi kredit na 10 godina...i tako u krug...E sad nije sve tako crno ISPLATI se raditi velike elektrane na jako suncanim mjestima (tipa hvar) ili raditi elektranu za proizvodnju struje za vlastite potrebe i iskopčati se iz HEP-ove mreže...Pozdrav svima
Sivica,Mirogojska 15 40317PODTUREN
7Ponedjeljak, 25 Veljača 2013 21:25
josip zganec
POSTOVANI molim VAS za analizu isplativosti solarne elektrane+PTV na kosom krovu,okrenutom na JUG,dimenzije oko 75m2.Unaprijed se zahvaljujem.
solarna elektrana
6Četvrtak, 15 Studeni 2012 20:03
tomislav bajan
Poštovani
Zainteresiriran sam za izgradnju solarne elektrane na krovu snage do deset kilovata .
Posjedujem krovište okrenuto ka jugu površine oko140 m2 te vas molim informaciju o tome koja je procedura potrebna za ishođenje dozvola te koja je cijena projekta za jednu takvu elektranu
sa poštovanjem
Tomislav Bajan.
fotonaponska elektrana
5Utorak, 13 Studeni 2012 11:16
Vladimir Krizman
Zainteresiran sam za izgradnju fotonaponske elektrane na limenom krovu nagiba 15 stupnjeva, veličina krova 10 x 30 = 300 m2, orijentacija krova jugozapad. Molim ponudu.

Pozdrav
Upit za ponudu
4Ponedjeljak, 03 Rujan 2012 19:48
Dalibor Čerepinko
Poštovani!

Molio bih Vašu neobavezujuču ponudu za ishođenje dokumentacije, projektiranje i izgradnju sunčane elektrane do 30 KW na području Našica.

Na zemljištu se nalazi nekretnina sa građevinskom dozvolom
Zemljište u građevinskoj zoni je dimenzija 17 m x 40 m

Molio bih da me obavjestite o nekim poteškočama ako se mogu predviditiiz ovih informacija. Može te me kontaktirati na mobitel 099/360-2124

Sa poštovanjem!

Hvala!
solarna elektrana
3Utorak, 22 Svibanj 2012 11:36
Vlaho
Poštovani, imam građevinsko zemljište na moru površine 3000m2. Zanima me troškovni za izradu elektrane te narovno moguća zarada. Hvala, ugodan dan Vam želim!
solarna elektrana
2Subota, 19 Svibanj 2012 08:39
Rendic Alen
Postovani zainteresiran sam za izgradnju solarne elektrane pa me zanima cijena solarne elektrane na otprilike 10 000m2.
Unaprijed hvala!
cijena
1Utorak, 10 Travanj 2012 22:42
zuna
zainteresiran sam za gradnju sunceve elektrane na otprilike 10 000m2
pa me zanima kolika bi bila cijena za takvu elektranu

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?