Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

HEP planira bioelektranu-toplanu u Velikoj Gorici E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 22 Rujan 2011 23:00

HEP Obnovljivi izvori energije priprema projekt kogeneracijske elektrane na šumsku biomasu u Velikoj Gorici.

Prema dosada provedenim istražnim aktivnostima očekuje se snaga bioelektrana od 20 MW električne energije i 35 MW toplinske energije. Sama investicija je vrijedna 65 milijuna eura, a novac bi se trebao osigurati preko pretpristupnih fondova Europske Unije.

Za izgradnju bioelektrane je odabrana lokacija Štuki, jugoistočno od Velike Gorice. Na temelju istraživanja pokazano je da u krugu od 50 km od lokacije postoji dovoljna količina sirovine za proizvodnju drvne sječke, koja će se nabavljati od Hrvatskih šuma. Dnevno bi do 28 kamiona trebalo dopremati sječku u bioelektranu. Godišnja potrošnja drvne sječke bi trebala iznositi 210.000 tona.

Toplinska energija će se plasirati u centralni sustav grada Velike Gorice, te će se time zamijeniti postojeći toplinski sustavi na loživo ulje. Od postojećeg sustava će ostati samo kotlovnica Galženica III na prirodni plin. Ukupna bruto proizvodnja električne energije bi trebala iznositi 150.000 MWh, što je dovoljno za opskrbu 50.000 kućanstava električnom energijom. Sama bioelektrana je skoro CO2 neutralna, te je tako pogodna za usporavanje globalnih promjena klime.

Tijekom izgradnje predviđa se da će broj zaposlenih iznositi 80 do 120 ljudi, dok će za vrijeme pogona stalno zaposlenih ljudi biti 15 do 20.  Nositelji investicije su HEP OIE i HEP Toplinarstvo koja su 100% hrvatska poduzeća.

Do sada je pripremljeno idejno tehničko rješenje i investicijska studija te je podnesen zahtjev za procjenu utjecaja na okoliš, a idejni projekt se izrađuje. Prema trenutnom vremenskom planu predviđeno je ishođenje građevinske dozvole krajem 2012. godine, a bioelektrana bi trebala biti puštena u pogon 2015. godine.

Iako je drvna sječka ekološki prihvatljiv izvor energije, tijekom rada bioelektrane Velika Gorica ipak će doći do pojave emisija u okoliš. Odgovarajućim konstrukcijskim rješenjima, te će se emisije umanjiti na prihvatljivu razinu za okoliš i ljude.

U procesu izgaranja drvne sječke nastaju kruti ostaci (šljaka i pepeo) te dimni plinovi. Šljaka i pepeo ne spadaju u kategoriju opasnog otpada, a za njihov prihvat i privremeno skladištenje predviđena je izgradnja zatvorenih sustava na lokaciji zahvata. U konačnici kruti ostaci izgaranja otpremaju se na odgovarajuću deponiju.

Strukture postrojenja BE-TO vizualno će najizloženije biti s državne ceste D30 koja prolazi neposredno uz planiranu lokaciju na području između grada Velike Gorice i naselja Staro Čiče. Pravilnim odabirom boje i teksture fasade s ciljem smanjivanja kontrasta te propisivanjem izrade projekta krajobraznog uređenja smanjit će se utjecaj zahvata na vizualne kvalitete.

Tags:     hep      obnovljivi izvori energije      velika gorica      bioelektrana      toplana      toplinska energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?