Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Ispunjena kvota za poticanje fotonaponskih elektrana u Hrvatskoj! E-mail
Autor Edo Jerkić   
Utorak, 06 Rujan 2011 12:48

Uvidom na nedavno osvježene informacija na stranicama HROTE-a, može se uočiti da su potpisani ugovori o otkupu električne energije za točno 992,36 kW fotonaponskih elektrana, čime je praktički ispunjena kvota za poticanje tog izvora energije koja je određena Pravilnikom o OIEiKPP.

Ostaje samo vidjeti tko će još uspjeti iskoristiti preostalih 7,64 kW. Pri tome je cijeli postupak ishođenja statusa povlaštenog proizvođača i samim time stjecanja prava na otkupnu cijenu dobilo 148,4 kW projekata, dok ih 843,96 kW još čeka na tu privilegiju, a neki čak i na izgradnju - kao recimo SE Orahovica, pojedinačno najveća fotonaponska elektrana predviđene instalirane snage 500 kW.

Projekti su gotovo svi integrirani u građevine i malih su pojedinačnih snaga.

Unatoč najavama iz MINGORP-a koje datiraju od prije godinu, pa čak i godinu i pol dana da će se kvota za fotonaponske sustave povećati, od toga ni sada još nema ništa, a interes za ugradnju ovakvih sustava na škole, bolnice, privatne kuće, i druge građevine ima sve više. Što znači da su građani i poduzetnici prepoznali značaj i potrebu za iskorištavanjem ovoga izvora energije. Nadamo se da će se najave iz Ministarstva konačno uskoro ispuniti i da ćemo vidjeti sve više fotonaponskih sustava na krovovima.

Za sve vas koji želite graditi i razvijati svoje projekte i dalje, dok se čekaju novi zakonski paketi iz Ministarstva - preostaje vam jedino da potpišete našu peticiju na http://www.zelenaenergija.org/peticija-ne-sprecavajte-koristenje-vjetroenergije-na-otocima-i-uklonite-ogranicavajucu-kvotu-za-struju-iz-solara/.

Tags:     fotonapon      kvota      fotonaponska elektrana      HROTE      MINGORP
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?