Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Njemačko selo proizvodi 321% energije više nego što koristi E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 23 Kolovoz 2011 18:32

Selo Wildpoldsried u Bavarskoj godišnje zarađuje impresivnih 4 milijuna eura iz obnovljivih izvora energije.

Zelena inicijativa Wildpoldsrieda je započeta 1997., kada je selo odlučilo izgraditi nove industrije s tim da je cijela incijativa ostala na lokalnoj razini, te joj je cilj bio ne napraviti dug. Tokom zadnjih 14 godina selo je devet općinskih zgrada opremilo solarnim panelima, izgradilo je četiri uređaja za proizvodnju bioplina (peti se upravo gradi) i postavilo je sedam vjetroagregata s tim da se još dva postavljaju sada. Uz to u selu čak 190 kuća ima solarne panele, ima i tri male hidroelektrane, ekološku kontrolu poplava i prirodni sustav kanalizacije.

Svi ti sustavi omogućili su Wildpoldsriedu koji ima samo 2.600 stanovnika da proizvede 321% više energije nego što im je potrebno, te da godišnje zarađuje 4 milijuna eura prodajom energije državnoj mreži. Zeleni ciljevi su tamo bili tako uspješni da su napravili i WIR-2020 (Wildpoldsriedov Inovativno Vodstvo) kojim pozivaju građane da naprave svoj dio u očuvanju okoliša i da stvore zelene poslove na lokalnom prostoru.

Wildpoldsried je osvojio mnoge Njemačke i međunarodne nagrade koje se bave obnovljivim izvorima energije, te imaju i organizirane turističke obilaske kojima pokazuju drugim odborima sela kako da sami postignu slične rezultate. Od događaja u Fukushimi gradonačelnik Wildpoldsrieda je imao i međunarodne pozive te je bio i u Rusiji i Rumunjskoj gdje je predstavljao uspjehe Wildpoldsrieda.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     njemačka      selo      obnovljivi izvori energije      Wildpoldsried      bavarska
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?