Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Projekt EU: Twenties E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 12 Kolovoz 2011 19:07

Twenties je 30 milijuna eura vrijedan projekt Europske Unije koji istražuje kako upravljati mrežnim sustavima sa velikom količinom vjetra i drugih obnovljivih izvora energije.

Sam projekt je započet u travnju 2010. a trajati će do ožujka 2013. Projekt je financiran preko FP7 programa Europske Unije, a cilj je napraviti demonstracijske projekte koji će pomoći većoj integraciji vjetroelektrana u sustav.

Projekt Twenties uključuje Operatore prijenosnog sustava, EWEA-u i preko 20 drugih partnera. Red Electrica, Španjolski operator sustava predvodi cijeli projekt, a ukupni budžet je 56,8 milijuna eura od čega Europska Unija daje 31,8 milijuna eura. U projektu sudjeluju kompanije iz Velike Britanije, Francuske, Norveške, Danske, Irske, Nizozemske, Njemačke, Belgije, Italije, Portugala i Španjolske.

Cilj projekta je do 2015. odgovoriti na slijedeća pitanja:

1.) Koje prednosti fleksibilno opterećenje i isprekidana proizvodnja mogu donijeti sustavu?

2.) Što bi operatori mreže trebali implementirati za veći razvoj projekata priobalnih vjetroelektrana?

3.) Kako dati više fleksibilnosti prijenosnoj mreži?

4.) Zajedno: koliki dio dobivenih rezultata se može aplicirati unutar cijelog pan-Europskog električnog sustava?

Ova četiri isprepletena cilja su podijeljena u šest demonstracijskih projekata. Prvi demonstracijski projekt se zove Syserwind, a vodi ga Iberdrola Renovables. Cilj projekta je dati nove aktivne i reaktivne usluge kontrole snage sustavu korištenjem naprednih sustava i alata bez da se zadira u hardver vjetroelektrana. Drugi demonstracijski projekt pod nazivom Derint predvodi Dong Energy, a cilj mu je poboljšati integraciju vjetra pomoću virtualnih elektrana.

Treći demonstracijski projekt predvodi RTE France, a cilj mu je razvoj priobalnih HVDC mreža. Četvrti demonstracijski projekt predvodi Energinet, a cilj mu je poboljšati upravljanje priobalnim vjetroelektranama za vrijeme oluja. Peti demonstracijski projekt predvodi ELIA, a cilj mu je povećati fleksibilnost mreže. Šesti i posljednji demonstracijski projekt predvodi Red Electrica, a cilj mu je povećati fleksibilnost prijenosne mreže.

Više o cijelom projektu i svim ostalim ciljevima možete naći na: http://www.twenties-project.eu/.

Tags:     twenties      europska unija      mrežni sustavi      obnovljivi izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?