Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Emisija stakleničkih plinova ostvarila rekordan rast prošle godine E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 30 Svibanj 2011 21:05

Engleski Guardian prenio je jučer jednu prilično šokantnu vijest, prema kojoj je po još neobjavljenim rezultatima istraživanja IEA-e (Međunarodne energetske agencije) prošlogodišnji rast emisija stakleničkih plinova bio najveći u povijesti.

Tim šokantnim rezultatom želja da se globalni porast temperature smanji na ispod 2 stupnjeva celzijusa postaje neka vrsta utopije jer se temeljem ovakvog podatka ne vidi način kako da se isto postigne. Rezultat je još više poražavajući kada se uzme u obzir globalna recesija za koju se očekivalo da će imati barem nekakav utjecaj na smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Kad bi govorili o konkretnim brojkama, prošle godine je u atmosferu ispušteno 30,6 gigatona CO2, što je porast od čak 1,6 gigatona u odnosu na 2009. Ako bi se ovakav negativan trend nastavio procjenjuje se da bi do 2100. godine temepratura mogla porasti za više od 4 stupnja celzijusa, a šanse za to bi bile čak 50%. To se ipak još može spriječiti ako se države udruže u naporima da uspore takav drastičan rast.

Prema IEA-i do 2020. godišnje ispuštanje CO2 ne bi smjelo preći 32 Gt godišnje, a uz ovaj trend to će se dogoditi 2011., odnosno devet godina prije planiranog roka. Prema IEA-inim podatcima ¾ rasta je došlo iz država u razvoju. Energetski sektor je odgovoran za otprilike 13,7 Gt emisija, s time da je zabrinjavajuća činjenica da emisije iz elektrana koje bi trebale raditi i nakon 2020. čine 80% svih emisija, odnosno čak 11,2 Gt. Problem stvaraju i nuklearne elektrane jer se zbog nesreće u Fukushimi očekuje zatvaranje većeg broja nuklearnih elektrana, a one će onda vjerojatno biti nadomještene sa elektranama na plin koje ispuštaju značajne količine CO2 u atmosferu.

Zbog toga bi UN (Ujedinjeni Narodi) trebao hitno reagirati, te tražiti od vlada da što prije dogovore kako da  smanje emisije CO2, i to počevši od idućeg velikog sastanka UN-a koji bi trebao biti u Bonnu u Njemačkoj idući tjedan.

Izvor: www.guardian.co.uk

Tags:     emisija      staklenički plinovi      co2      iea      ujedinjeni narodi
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?