Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Program Solution Concerto E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 07 Svibanj 2011 10:17

Solution je projekt Europske Unije kojim se želi demonstrirati da zajednice mogu biti samodostatne u vlastitoj proizvodnji električne i toplinske energije za zgrade, u kojem sudjeluje i grad Hvar, te HEP-OIE.

Cilj projekta će se ostvariti preko mjera uštede energije, spremanja energije, kao i praćenja potrošnje, optimiziranja instalacija i menadžment ponude i potražnje. Konzorcij za ovaj projekt se sastoji od četiri zajednice: Cernier iz Švicarske, Lapua iz Finske, Hartberg iz Austrije i Hvara iz Hrvatske, s tim da dodatno zajednica Preddvor iz Slovenije sudjeluje kao promatrač.

Zajednice predstavljaju mnoge prosječne Europske zajednice u smislu veličine i dostupnih građevina: kuće, škole, industrija, hoteli, trgovine i infrastruktura za odmor. Sve četiri zajednice su pokazale želju i zalaganje za održivi razvoj; ali svaka od njih ima svoje posebne karakteristike i specifična ograničenja, te se zbog toga svaka udružila sa specijalističkim partnerima kako bi dostigla svoje ciljeve.

Glavni ciljevi su implementacija modela energetske održivosti u sve četiri zajednice do 2015., te time drastično smanjenje emisija CO2, s tim da bi se taj model morao moći replicirati i u drugim zajednicama. Također se želi mobilizirati privatne i javne resurse za implementaciju drugih primjera zajednica koje su održive u pogledu energije, te se želi potaknuti korištenje inovativnih rješenja kao što je decentralizirano spremanje energije ili izraditi studije o ponašanju potrošača, demonstrirati da održiva rješenja u polju energije odgovaraju ekonomskim, okolišnim i socijalnim potrebama zajednice te se želi povećati efikasnost mjera stimulacijom korištenja održivih rješenja.

Znanja koja se steknu će se dijeliti sa drugim zajednicama, te bi se stečeno znanje moglo koristiti u drugim projektima, a s ciljem stimuliranja budućih inicijativa. Očekuje se da će samo istraživanje razviti nova znanja u tehničkim i socijalno-ekonomskim granama, te da bi se moglo doći do konkretnih odgovora za rješavanje problema prekomjernog trošenja energije. Praktična mjerenja i implementirana rješenja će demonstrirati stečeni know how te će potvrditi da ekonomska i pouzdana rješenja postoje u polju energetske samodostatnosti.Index članka
Program Solution Concerto
#2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?