Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Solarizacija Republike Hrvatske E-mail
Autor Edo Jerkić   
Ponedjeljak, 02 Svibanj 2011 14:56

U nastavku članka pročitajte rad Hrvatske stručne udruge za Sunčevu energiju na temu "Solarizacija Republike Hrvatske". U radu dr.sc. Ljubomir Majdandžić, dr.sc. Ljubomir Miščević i mr.sc. Vladimir Potočnik analiziraju stanje korištenja Sunčeve energije u EU, ali i s osvrtom i preporukama za korištenje iste u Hrvatskoj.

"Obzirom da fotonaponski sustav proizvodi najviše električne energije sredinom dana on, ne samo da pomaže rasterećenju mreže tijekom vršnih opterećenja, nego se takvom električnom energijom, proizvedenom fotonaponskim modulima, prvenstveno napajaju trošila, a višak se predaje javnoj elektrodistribucijskoj mreži."

"U Hrvatskoj bi trebalo u sljedećih 10 godina, a prema projektu solarizacije Hrvatske, instalirati oko jedan kvadratni metar fotonaponskih modula po glavi stanovnika. To znači da bi imali oko 4.500.000 kvadratnih metara fotonaponskih modula, što bi odgovaralo snazi od 450MW. Tako instalirani fotonaponski sustavi godišnje bi davali oko 550GWh električne energije, a godišnje bi u atmosferu smanjili emisiju ugljikova dioksida za oko 320.000 tona."

"Prihvaćanjem projekta 'Solarizacija Hrvatske', Hrvatska bi postala u 21. stoljeću, ekološki čista i prepoznatljiva zemlja, društveno bogatija i gospodarski razvijenija, te tako integrirana u Europu i svijet."

LINK za cijeli tekst

Tags:     solarizacija      Hrvatska      fotonaponski sustavi      fotonaponske elektrane      Sunčeva energije      HSUSE      EPIA      toplinska energija      distribuirana proizvodnja      kućni fotonaponski sustav
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?