Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

I u Malom Lošinju ne postoji dobra volja za izgradnju solarnih elektrana E-mail
Autor Edo Jerkić   
Ponedjeljak, 14 Ožujak 2011 21:30

Planirane solarne elektrane Unija i Ustrine na području Malog Lošinja, kao i planirana solarna elektrana na području lošinjskog aerodroma su samo još jedan u nizu primjera neučinkovitosti birokracije koja koči razvoj projekata na obnovljive izvore energije. Time se stvaraju dodatni novi argumenti koji podržavaju tezu kako je podrška razvoju takvih projekata samo deklarativna.

Naime, tvrtka Ivicom Consulting već neko vrijeme ima ishođeno prethodno energetsko odobrenje Ministarstva gospodarstva za izgradnju dvije spomenute solarne elektrane, svake snage 0,96MW u svojim prvim fazama. Još prije više od godinu dana za lokacije je podnesen zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole. Lokacijska dozvola do danas nije izdana zbog banalne prepreke nedorečenosti prostornog plana grada Malog Lošinja.

Dinko Čondić, direktor Ivicoma navodi kako u prostornom planu za postojeće lokacije postoji mogućnost gradnje samostojećih solarnih elektrana, ali da je problem što za iste nisu propisani uvjeti gradnje.

Od grada su zatražili hitno ubacivanje navedenih uvjeta, za koje bi bilo dovoljno dodavanje par rečenica, a čime bi se pogodovalo i drugim takvim projektima na području grada, posebno onome koji se planira na području lošinjskog aerodroma.

Čondić je ogorčen jer se tako jednostavna stvar u prostornom planu nije ispravila u zadnjim, nedavnim izmjenama, čime je, smatra on poslana poruka da projekti solarnih elektrana nisu važni. Unatoč činjenici da su zakonskim propisima određeni kao projekti od interesa za Republiku Hrvatsku. Time je ugrožena realizacija ovih projekata, koji su se po tko zna koji put u Hrvatskoj nasukali na nerazumijevanje lokalne zajednice i birokracije.

Smatra da se, zbog potpore resornog ministarstva ovakvim projektima hitno mora utjecati na stupanj prihvaćanja i razumijevanja lokalne zajednice u smislu prihvaćanja i prednosti koje ovakvi projekti donose lokalnom stanovništvu.

Čondić kaže i da je sramotno vidjeti koliko je solarnih elektrana izgrađeno u Hrvatskoj, posebno u usporedbi s jednom Češkom koja je samo prošle godine instalirala 400MW. Posebno je tragično da takvi projekti koji su od interesa za RH imaju problema i padaju na takvim banalnim stvarima kao što je nekoliko redaka teksta koje je netko zaboravio napisati u prostornom planu, a za dopunu kojega gradovi trebaju i preko godinu dana!

Bez uklanjanja ovakvih i drugih birokratskih prepreka, put do energetski neovisne Hrvatske, te čiste i održive proizvodnje električne energije iz vlastitih izvora će biti (pre)dug, a sigurno se neće uhvatiti korak sa ostatkom Europe niti se ispuniti planirani udjeli OIE u ukupnoj energetskoj potrošnji RH.

Tags:     Mali Lošinj      Unija      Ustrine      Ivicom      solarna elektrana      fotonaponska elektrana      birokracija
 
Komentari (1)
kredit
1Nedjelja, 17 Svibanj 2020 08:53
Susan Benson
Pozdrav, trebate li brz zajam?
Ja sam Susan Benson, zajmodavac sam i financijski savjetnik.

S obzirom na ekonomsku stagnaciju kroz koju svijet prolazi zbog nastajanja Corona-virusne bolesti (COVID-19), mnogi se ljudi suočavaju s nevremenim financijskim izazovima. S prisutnošću novčanog viška u našoj instituciji, želimo ubrzati promet novca financiranjem klijenata unutar i izvan Europe kreditom.

Ako vam je potreban hitan zajam za pokretanje posla, kupite kuću ili automobil ili vam treba zajam iz drugih osobnih razloga? Želim da kontaktirate moju tvrtku. Pružamo sve vrste zajmova kao osigurani i neosigurani zajmovi. Ako ovo čitate i znate da vam treba financijska podrška, jednostavno nam pišite putem e-pošte: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ili mi direktno pošaljite poruku na WhatsApp putem: +447903159998 i primite odgovor u trenu.

Mi smo sveobuhvatna tvrtka za financijske usluge i posvećeni smo vam pomoći da poboljšate svoje dugoročne i kratkoročne financijske ciljeve, jer je vaša konačna cilj financijska stabilnost.

Značajke i korist;
* Pogodnost - Možete se prijaviti za zajam u bilo kojem trenutku i bilo gdje.
* Fleksibilna količina - Vi odlučujete koliko želite posuditi.
* Brzo izravno financiranje - primite zajam u roku od 24 sata nakon odobrenja.
* Fleksibilna kamatna stopa od 3,0%.
* Visoke cijene odobravanja
* Dobivate priliku za odabir datuma otplate, bilo tjedno, mjesečno ili godišnje u trajanju od 1-30 godina.
* Jednostavna internetska aplikacija.
* Personalizirane smjernice i stručnost.
* Nema skrivenih troškova

Mnogim ljudima je zbog nekih razloga toliko teško dobiti kredit od svojih lokalnih banaka ili drugih financijskih instituta.

Ako stvarno trebate rješenje za svoje financijske izazove, samo pišite mojoj tvrtki da ćemo vam pomoći s kreditom. Pomagali smo brojnom broju pojedinaca i organizacija koji se suočavaju s financijskim teškoćama u cijelom svijetu. Kad se prijavite za nas, prijavljujete se kod tvrtke od povjerenja koja brine o vašim financijskim potrebama, naš najveći prioritet je vaša financijska stabilnost i o vama će se voditi cijeloga postupka.

Za više informacija o našoj ponudi zajma, molimo pošaljite nam svoj zahtjev za kredit putem:
E-adresa: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ILI;
WhatsApp: +447903159998

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?