Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Zbogom fosilnim gorivima, dobar dan energiji vjetra, Sunca i vode E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 03 Veljača 2011 19:49

Za ljubitelje energije vjetra najzanimljiviji članak koji je osvanuo na internetu prošlog tjedna bilo je akademsko istraživanje koje tvrdi da bi instaliranje 3,8 milijuna vjetroagregata snage 5 MW moglo proizvoditi dovoljno električne energije da se zadovolje sva potražnja predviđena za 2030. godinu.

Studija, koja je pod nazivom „Omogućavanje svjetskih energetskih potreba snagom vjetra, vode i solarnom energijom“ objavljena u cijenjenom časopisu Energy Policy, pokazuje da su klimatske promijene, zagađivanje i energetska nesigurnost jedni od najvećih problema današnjice.

Marc Z. Jacobson i Mark A. Delucchi, kalifornijski akademici, tvrde da je, kako bi te probleme smanjili, nužno napraviti velike promijene u energetskoj infrastrukturi. U studiji je analizirana izvedivost omogućavanja energije u svijetu za sve svrhe (električna energija, transport, grijanje/hlađenje, itd.) iz energije vjetra i vode te solarne energije (WWS).

Jacobson, koji radi na Odjelu civilnog i ekološkog inženjerstva na sveučilištu Stanford, i Delucchi, sa Instituta za studije transporta na kalifornijskom sveučilištu, procjenjuju da bi povezivanjem 3,8 milijuna vjetroagregata sa koncentriranom solarnom energijom, fotonaponskim ćelijama, geotermalnim elektranama, hidroelektranama, te sa uređajima koji koriste energiju valova i energiju plime i oseke, trebalo pokriti ukupnu svjetsku potražnju energije koja se predviđa za 2030. godinu.

Takva infrastruktura vjetra, vode i sunca smanjuje svjetsku potražnju za energijom za 30% i zahtijeva samo 0,41% i 0,59% više svjetske površine, odnosno prostora, tvrde Jacobson i Delucchi, te predlažu proizvodnju energije korištenjem vjetra, vode i sunca do 2030. godine, i zamjenu postojeće energije do 2050. godine. Prepreke u provedbi ovog plana su prvenstveno socijalne i političke prirode, a ne tehnološke ili ekonomske. Troškovi korištenja energije iz vjetra, vode i sunca trebali bi biti slični sadašnjim troškovima.

Studija pokazuje da bi energija vjetra mogla omogućiti dobavu 50% planirane ukupne svjetske potražnje u 2030. godini, dok bi koncentrirana solarna energija i fotonaponske ćelije mogle omogućiti dodatnih 40%. Ostalih 10% ostvarilo bi se geotermalnim elektranama, hidroelektranama, te uređajima koji koriste energiju valova, te plime i oseke.

Studija je pokazala i da bi ukupna površina potrebna za instaliranje 3,8 milijuna vjetroagregata  bila samo 48 km2, što je manje od veličine Manhattana. Postojeća infrastruktura za prijenos energije morala bi biti uvelike proširena.

Na europskoj razini, EWEA je odobrila deklaraciju o viziji korištenja 100% obnovljivih izvora do 2050. godine. EWEA vjeruje da do 2050. godine energija vjetra može osigurati 50% europskih potreba za energijom, a poduzete su i određene mjere kao što je proširenje i unaprjeđenje elektroenergetske mreže.

Izvor: blog.ewea.org

Tags:     EWEA      2030. godina      vjetra      voda      sunce      WWS
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?